Súdwest-Fryslân en Schiermonnikoog best scorende grote en kleine gemeente op gebied van toiletvriendelijkheid

FOTO

FOTO PIXABAY

De Maag Lever Darm Stichting heeft woensdag (op Wereld Toilet Dag) samen met de HogeNood-app de jaarlijkse lijst gemaakt van meest toiletvriendelijke gemeenten. Met alleen openbare toiletunits (toiletgebouwen in de openbare ruimte) meegerekend zijn Súdwest-Fryslân, Schouwen-Duiveland en Schiermonnikoog de best scorende grote, middelgrote en kleine gemeente.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Achtkarspelen
Schiermonnikoog

Voor het eerst is dit jaar een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. Dit jaar is ook gekeken naar hoeveel inwoners in een gemeente een openbaar toilet moeten delen. Zo wordt duidelijk welke gemeenten wel voorzieningen bieden als de horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten, zoals op dit moment het geval is.

Horecatoiletten wél meegerekend

Als de toiletten van horecazaken waar passanten naar het toilet kunnen wél meegerekend worden, is Achtkarspelen de meest toiletvriendelijke middelgrote gemeente. Rotterdam is dat bij de grote gemeenten en Druten (Gelderland) bij de kleine gemeenten.

Druten is dan ook van alle gemeenten de meest toiletvriendelijke. In die top 10 is Achtkarspelen op plek 4 te vinden en Schiermonnikoog op plek 9.