Restaurantrecensie | Terug in de tijd bij Bergsma in Easterein

Het leuke van een culinaire reis door Friesland is de ontdekking van pareltjes in kleine dorpen. Restaurants die er al jaren zijn gevestigd en een zekere reputatie hebben in de streek, maar waar je merkwaardig genoeg nog nooit van hebt gehoord.

Entree Restaurant Bergsma in Easterein.

Entree Restaurant Bergsma in Easterein. FOTO LC

Het leuke van een culinaire reis door Friesland is de ontdekking van pareltjes in kleine dorpen. Restaurants die er al jaren zijn gevestigd en een zekere reputatie hebben in de streek, maar waar je merkwaardig genoeg nog nooit van hebt gehoord.

Zo’n restaurant is voor deze Hete Soepschrijver – woonachtig in de wâlden – restaurant Bergsma in Easterein. Wat een feestje bij binnenkomst in het oude voorhuis van de boerderij. Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Er is in de afgelopen 100 jaar nauwelijks iets aan het interieur veranderd. Er zijn zelfs eetgasten die het zonde vinden om hun oude spullen weg te doen en die naar het restaurant brengen. Dat is nog eens recyclen.

Wie binnen wil eten, moet vooraf via de website reserveren. Een paar dagen later komt de bevestiging in de mail. Het restaurant is niet groot en om toch veel gasten te kunnen ontvangen en voldoende afstand te kunnen garanderen, zijn er twee shifts ingesteld. De eerste begint om 17.00 uur en de tweede om 19.45 uur. Maar tijd is een relatief begrip bij Bergsma. Daarover later meer.

Om iets na 18.00 uur stappen we de zaak binnen en krijgen een tafel bij het raam met uitzicht op de driesprong. Het bijzondere interieur nemen we in ons op, terwijl we een sauvignon blanc en een chardonnay drinken. Die smaken ook goed bij de amuses van gemarineerde knolselderij die even later wordt geserveerd.

De tafelgenote neemt als voorgerecht ‘Fisk út ’e riktonne’ – alle gerechten op het menu hebben vrolijke Friese namen. De vis is gerookt door buorman Geert, meldt de menukaart. Wat zou er uit die rookton komen? Geert verstaat zijn vak: lekker malse vis. De zachte cremeux van avocado en dille en huisgemaakte augurk complementeren het gerecht. Origineel is ook de kruim van zwarte olijven en dashi bouillon. Maar daar mag wel een schepje minder van op het bord.

‘Fryske leafde’, daar kun je toch niet genoeg van krijgen? De romige mosterdsoep met vers gesneden prei en ‘stokâlde Fryske tsiis út Aldemardum’ is goed op smaak. De kaas, in kleine blokjes gesneden, ligt op de bodem van het bord. Die kaas had ook best gesmolten mogen zijn.

De tafelgenote gaat voor het hoofdgerecht van het dagmenu: snoekbaarsfilet met een saus van Friese droge worst, met koolraap en poffertjes van rucola. Ook deze vis is mals. De saus van vlees is een gewaagde combinatie met de vis. ,,Maar het past toch goed bij elkaar”, oordeelt de overkant. De poffertjes zijn een leuke vondst, maar hebben jammer genoeg een bitter nasmaakje.

Deze Hete Soepvegetariër gaat voor het gerecht ‘Fleisch noch fisk’: een geroosterde zoete aardappel, met fondant van truffelaardappel, crème van doperwten, bearnaisesaus en een kroket van zongedroogde tomaat. Het kroketje met tomaat is een smakelijk hapje. De zoete aardappel wordt een exclusief gerecht met de bearnaisesaus. Helaas is de fondant van truffelaardappel te zout. En de crème van doperwten lijkt meer op een puree van knolselderij. Ook lekker.

De kale worteltjes die als bijgerecht worden geserveerd zijn half rauw. Je proeft dat de voor- en hoofdgerechten met veel liefde zijn bereid, dus dat kan de kok vast beter.

Het is moeilijk kiezen uit de nagerechten. De een neemt ‘Sûkelade om ’t snútsje’ als afsluiter. Het vloeibaar chocoladetaartje met chocolademousse gaat er prima in, evenals het krokant van bladerdeeg en de gel en ijs van mandarijn. De variatie aan zoete en frisse huisgemaakte lekkernijen dat ‘Bergsma’s Bakje’ belooft, voldoen eveneens aan de verwachtingen. Lekker zoet en veel. De huisgemaakte bonbon met hazelnoot is een feestje voor de smaakpapillen, evenals het frisse koekje en de chocolade brownie. Bergsma mag dan ouderwets zijn ingericht, de smaken zijn fris en modern.

Een tip: de bediening mag best vaker langskomen om een drankje te schenken. Maar misschien is het beleid om eetgasten niets op te dringen. Want eenmaal bij Bergsma over de drempel, lijkt de tijd er niet meer toe te doen. Als de mensen het maar naar de zin hebben, zegt de serveerster. Om 21.49 uur rekenen we af. Shifts ? Niets van gemerkt.


Restaurant Bergsma
Sibadawei 2
Easterein
0515-331290
bergsmaeasterein.nl

Vegetarisch: ja
Parkeren: ja
Rolstoeltoegankelijk: ja

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Hete Soep
Eten & drinken