Raad van State vindt boete van inspectie voor vrachtbedrijf Easterein terecht

Het schijfje van een tachograaf. FOTO ARCHIEF

Transportbedrijf Sandstra Handel in Easterein is terecht op de bon geslingerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit besliste de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de transportonderneming.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De ILT beschuldigt het bedrijf van gesjoemel met de tachograaf. Het kwam Sandstra te staan op een boete van 4400 euro. De rechtbank Noord-Nederland wees het beroep van het bedrijf eerder af.

Sandstra ontkent dat er is gerommeld met de tachograaf. Het bedrijf vindt dat de ILT daarvan geen bewijs op tafel heeft gelegd. De afwijkende waarden die de inspecteur heeft gemeten stonden niet in het boeterapport. Pas in een aanvullend boeterapport werden die vermeld. Volgens jurist Matthijs Velkers is daardoor niet na te gaan wat de werkelijke bevindingen zijn geweest van de ILT-man.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat verantwoordelijk is voor de ILT, stelt dat de metingen wel genoteerd zijn maar dat dit is gebeurd op een kladje. Dat kladje heeft de ILT-inspecteur weggegooid. Daarna heeft hij zijn rapport gemaakt. Dat was slordig, maar het klopte wel, aldus het ministerie. De Raad van State heeft het hoger beroep van Sandstra ongegrond verklaard en de door het bedrijf geëiste schadevergoeding afgewezen.

Nieuws

menu