Raad Súdwest-Fryslân wil Empatec-cijfers zien: pas daarna besluit over nieuwe begroting

Een werknemer van Empatec maakt het strand in Offingawier bij de Snitser Mar weer netjes. FOTO NIELS DE VRIES

Waar blijven de cijfers? De raad van Súdwest-Fryslân wil weten hoe Empatec vorig jaar gedraaid heeft, vóór er een nieuw besluit over de begroting komt.

De gemeenteraad moet op 8 juli een besluit nemen over de Empatec-begroting voor 2022. Dat de resultaten uit het verleden ontbreken als basis onder dit besluit, zint de raad niet. Het leerwerkbedrijf in Sneek (waarvan de gemeente aandeelhouder is) heeft de laatste jaarrekening nog niet gepresenteerd.

'Eenzijdig besluit'

,,We wachtsje mar op sifers. Dat makket it dreech om wat fan dizze begrutting te finen’’, vond onder anderen Jikkie Ruiter (FNP) woensdagavond in de raadscommissie Boarger & Mienskip. Dat de gemeenschappelijke regeling besloten heeft de financiële bijdrage op te schroeven van 2000 naar 3000 euro per medewerker, noemde GroenLinks ,,een raar, eenzijdig besluit’’. Rowdy van der Veen had het gevoel dat het er stiekempjes doorheen gedrukt wordt.

,,Hoe kan dat al doorgevoerd zijn? Wij hebben daarvoor als raad geen geld beschikbaar gesteld’’, protesteerde ook Samantha Joustra (CDA). Er ligt een zienswijze klaar voor de raadsvergadering, waarmee de fracties meer grip proberen te krijgen op de financiële onderbouwing van de kosten en een coronacompensatie voor Empatec.

Verliezen

Empatec loopt al jaren verliezen op. Súdwest-Fryslân, Waadhoeke, De Fryske Marren, Harlingen en Terschelling moesten dit jaar vijf miljoen euro bijleggen. Ondertussen moet een raadsenquête duidelijkheid brengen over de processen en de relatie met de gemeente. De PvdA kon zich vinden in de tariefverhoging. Marianne Poelman: ,,Argumentatie genoeg.’’

Op 15 juli moeten de jaarcijfers binnen zijn bij de provincie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân