PvdA bevraagt minister over huurhuisbewoner met 59 eigen woningen: 'Te gek foar wurden'

Foto: ANP

De PvdA wil weten hoe het mogelijk is dat een bewoner van een huurhuis in Súdwest-Fryslân 59 huizen in eigendom heeft. Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft daarover vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De gemeentelijke fractie stelt er vanavond vragen over tijdens de raadsvergadering. PvdA’er Habtamu de Hoop wil weten wat het college van Súdwest aan deze ,,bizarre” situatie kan doen. ,,It is echt te gek foar wurden”, stelt De Hoop.

Het Kadaster onderzocht in opdracht van NRC Handelsblad uit hoeveel corporatiewoningen worden bewoond door mensen die eigenaar zijn van meerdere koopwoningen . Dat blijkt landelijk om ruim duizend huurhuizen te gaan. De bewoners staan ingeschreven op het adres van een corporatiewoning en bezitten tegelijk samen 3344 huizen die in elk geval deels op hun naam staan.

,,It ekstreemste gefal docht him foar yn ús gemeente”, zegt De Hoop. Een inwoner van Súdwest-Fryslân die een corporatiewoning huurt, beschikt over 59 huizen. In de hele gemeente zou het gaan om 100 woningen die in bezit zijn van corporatiehuurders.

De PvdA wil van burgemeester en wethouders weten of ze op de hoogte zijn van deze situatie. Hoe het zit met de signaleringsfunctie van de corporaties richting de gemeente en hoe het kan dat iemand met zo’n groot aantal woningen een sociale huurwoning toegekend krijgt.

De Hoop: ,,De korporaasje en de gemeente sizze net te witten wa dit is. Hoe is dat mooglik?”

Nijboer vraagt de minister het partijvoorstel te steunen om met een Prins Bernardbelasting het verzamelen van woningen te ontmoedigen.

Nieuws

menu