Primeur in Nederland: prikken zonder afspraak op kleinere vaccinatielocaties in Friesland (voor de eerste vaccinatie)

FOTO ANP

De vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum sluiten half augustus. Vanaf maandag over een week biedt de GGD daar een maand lang prikken zonder afspraak aan.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Waadhoeke

Het geldt voor mensen (met name jongeren) die de eerste prik nog moeten krijgen en moet de drempel om die eerste prik te halen verlagen. De meeste coronabesmettingen vinden nu plaats onder niet-gevaccineerde jongeren, meldde de GGD vrijdag.

GGD Fryslân is de eerste GGD in het land die dit prikken zonder afspraak op vaccinatielocaties aanbiedt, prikken zonder afspraak kon eerder alleen in de vaccinatiebus die door de provincie rijdt en jongeren tussen de 12 en 18 jaar mochten vorige week op de Wadden zonder afspraak hun eerste prik al halen. Vanaf half augustus is vaccineren alleen nog mogelijk in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek.

De afgelopen week zijn 37.971 Friezen gevaccineerd, ruim 5000 meer dan vorige week. In totaal zijn nu 502.603 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Friesland. Huisartsen en zorginstellingen kunnen geen cijferoverzichten geven, maar de inschatting is dat zij in Friesland zo’n 140.000 prikken hebben gezet. Via de GGD zijn inmiddels zo’n 200.000 Friezen volledig gevaccineerd.

Gevaccineerden hoeven sinds 8 juli niet meer in quarantaine als zij in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. Zij zijn voldoende beschermd. Voorwaarde is dat zij minimaal twee weken geleden hun laatste prik hebben gehad. De versoepeling geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden corona hebben gehad

Nieuws

Meest gelezen