Plukgeluk: een veld vol bloemen voor het goede doel

Plukgeluk bij Arum werd donderdag officieel geopend.

Een vrolijk ogend veld tussen de verder qua kleur eentonige akkers: aan de Van Camminghaweg bij Arum is dit voorjaar een stuk land van 9000 vierkante meter ingezaaid met een mengsel van verschillende bloemenzaden. De resultaten daarvan zijn nu zichtbaar. Onder de noemer Plukgeluk kunnen belangstellenden hier hun eigen boeket samenstellen. Bijkomstigheid: ze steunen daarmee drie goede doelen.

,,Wat een geluk, niet?” Het is een treffende opmerking van één van de aanwezigen die donderdagavond voorafgaand aan de officiële opening net een ronde door het veld heeft gemaakt. Een kleurrijke bos bloemen is het resultaat.

De opzet van de actie: mensen kunnen voor tien euro een symbolische vierkante meter kopen. Dat geeft hen het recht om de tuin te bezoeken en een boeket te plukken. De opbrengst gaat naar drie lokale goede doelen: Vogelwacht Arum, Stichting Leergeld en Sterke Yerke. Het initiatief is genomen door de Rotaryclub Franeker.

‘Grote gok’

Grondeigenaar en Rotary-lid Wigle Sinnema stelt zijn land beschikbaar. Ervaring met bloemenvelden heeft hij niet. ,,Het was een grote gok”, vertelt hij lachend. ,,Maar ik heb me laten adviseren.”

Als de zaden net de grond zijn ingegaan -ergens eind april, begin mei- komt er een bak met regen. Gevolg: de kleigrond ‘plakt’ dicht en de zaden kunnen niet ontkiemen. Een volgende stortbui verhelpt dit probleem echter en zo staat er nu een kleine hectare aan filantropische flora.

Voorzitster Antsje Zwart meldt in haar openingswoord dat de Franeker afdeling van de Rotary aanhaakt bij een bestaand initiatief van de ‘collega’s’ in Leeuwarden. Die club is vorig jaar gestart met een soortgelijke actie bij Sint Jacobiparochie. Initiatiefnemer daar, Gerlof Rienks, is de buurman van Zwart en zo is het één-tweetje geboren.

‘Feestavond’

,,Dit is een feestavond, want vanavond is de eerste pluk”, gaat Zwart verder. ,,Maar het is geen gratis geen gratis feestje”, benadrukt ze. Ze moedigt de aanwezigen aan om via de website plukgeluk-arum.nl hun vierkante meters te kopen, en daarmee dus hun donaties te doen.

,,Wij hebben zelf de doelen bedacht”, vertelt Sinnema als hij het stokje overneemt. ,,Maar er is nog een doel. En dat is, al is het een containerbegrip, verbinding. Mensen met elkaar in contact laten komen.”

Sinnema gaat kort in op de verschillende stichtingen die gesteund worden. De Vogelwacht Arum (,,het is belangrijk dat zij fjildminsken blijven opleiden”), Stichting Leergeld (,,sommige mensen hebben een zetje nodig”) en Sterke Yerke (,,de strijd tegen plasticsoep is super actueel”).

Officiële opening

Afgevaardigden van de drie instanties vertellen vervolgens meer over wat ze doen en spreken vooral hun dankbaarheid over het feit dat zij bij de actie betrokken worden. Als ze tot slot gezamenlijk een boeket in een grote vaas zetten, is de tuin officieel geopend.

,,Hoort, zegt het voort”, roept Sinnema meer dan eens. ,,Je kunt hier ook iets organiseren, zoals een koffieochtend. Als je maar doneert”, is steevast de toevoeging. ,,Als je tien euro doneert, kun je wel honderd keer plukken, maar we hebben liever dat je honderd euro doneert en één keer plukt.”

Streefbedrag

Een streefbedrag noemen ze bij de Rotary Franeker nog niet -al hebben ze dat wel. ,,En de gouverneur van de Rotary heeft toegezegd het aan te vullen als we het niet halen”, aldus Zwart. Het bedrag wordt evenredig verdeeld over de drie goede doelen. Ter indicatie: de actie in Sint Jacobiparochie haalde vorig jaar 11.000 euro op.

Tot eind september kunnen de bloemen geplukt worden in het veld aan de Van Camminghaweg net buiten Arum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân