Perceel bij jachtbouwer Oppenhuizen toch bestemd voor huizen: gemeenteraad gaat akkoord ondanks protesten

Woning en loods van jachtbouw in hout Hofstra. Op de voorgrond de groenstrook die mogelijk voor woningbouw wordt bestemd.

Woning en loods van jachtbouw in hout Hofstra. Op de voorgrond de groenstrook die mogelijk voor woningbouw wordt bestemd. Foto: Niels de Vries

Ondanks protesten uit Oppenhuizen is donderdag in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân bekrachtigd dat er voorkeursrecht gevestigd mag worden op een perceel grond langs de Afkelânsdyk voor toekomstige woningbouw.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Met name het jachtbouwbedrijf in hout Hofstra vreest daardoor voor de toekomst. Met woningbouw aan de overkant van de dorpsvaart It Ges, waaraan het bedrijf gevestigd is, zou er wel eens te veel geluidsoverlast voor de nieuwe bewoners kunnen komen.

Ook andere omwonenden zijn tegen. Het voorkeursrecht houdt in dat de huidige eigenaar, de PKN-kerk, bij eventuele verkoop van de grond deze eerst aan moet bieden aan de gemeente. Zo hoopt de gemeente sturing te houden op woningbouw in de dorpen.

De Volkspartij in Nederlands Belang en Nieuw Sociaal lieten weten in het algemeen tegen het voorkeursrecht te zijn en stemden tegen, evenals Forum voor Democratie, ChristenUnie en twee leden van GBTL.