Partner Onbeperkte Elfstedentocht: let op toegankelijkheid gebouwen

 De Adviesraad van Toegankelijkheid van Súdwest-Fryslân wil, door het partnerschap bij de Onbeperkte Elfstedentocht, andere gemeenten aansporen om meer te doen aan de toegankelijkheid van openbare gebouwen.

Oefenen voor de Onbeperkte Elfstedentocht die woensdag van start gaat.

Oefenen voor de Onbeperkte Elfstedentocht die woensdag van start gaat. Foto: John Klaver

Nu zijn er nog te vaak belemmeringen voor mensen met een beperking. Een trapleuning die ontbreekt of een opstapje dat net te hoog is. Henny Stroes van De Adviesraad van Toegankelijkheid van Súdwest-Fryslân wil met het partnerschap bij de onbeperkte elfstedentocht andere gemeenten aansporen om meer bezig te zijn met het voorkomen van belemmeringen voor mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen.

De raad wil zelf ook meer inspraak in de bouwprojecten van de gemeente. 

Dat gebeurt volgens Stroes nu nog te weinig. ,,Wij mogen nu ons zegje doen bij de herinrichting van het stationsplein van Sneek, maar dat zegje moeten we vaker kunnen doen. Als je het van tevoren bespreekt, kun je daar rekening mee houden tijdens de bouw. Dat bespaart geld en gedoe. Vaak gaat het dan over toiletvoorzieningen of trapleuningen. Kleine praktische dingen.”

De Onbeperkte Elfstedentocht is een project van MS-patiënte Sandy Krijnen uit Cornwerd. Mensen met een chronische aandoening, beperking of handicap staan volgens haar te vaak aan de zijlijn. Daar wil ze verandering in brengen door een tocht te organiseren voor iedereen. 

,,Het is zo ongelooflijk belangrijk dat iedereen aan evenementen mee kan doen. Wij streven ernaar dat er geen obstakels meer zijn voor mensen met een beperking. Daarom zijn wij partner van dit initiatief”, aldus Stroes.

Ze hoopt natuurlijk dat er later geen belemmeringen meer zijn voor gehandicapten, maar ze weet dat dit ideaal nog lang niet in zicht is: ,,En dat is eigenlijk best triest. Ik heb zelf kinderen met beperkingen en je loopt vaak tegen obstakels aan die onnodig zijn.’’

De Onbeperkte Elfstedentocht start morgen om 12.00 uur en de deelnemers hebben vijf dagen dagen om 235 kilometers af te leggen. Ze mogen zelf bepalen hoeveel ze afleggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân