Oud-burgemeester Allard Schuilenga van Bolsward overleden

Allard Schuilenga bij zijn afscheid als burgemeester van Bolsward in 2001. Foto Simon Bleeker

Allard Schuilenga bij zijn afscheid als burgemeester van Bolsward in 2001. Foto Simon Bleeker

Oud-burgemeester Allard Schuilenga van Bolsward is op 2 november op 77-jarige leeftijd in Drachten overleden.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Achtkarspelen
Smallingerland

De in Surhuisterveen geboren Schuilenga werd op 1 oktober 1993 burgemeester van de gemeente Bolsward. Daarvoor was hij wethouder geweest in Delfzijl. Schuilenga toonde zich een betrokken burgervader en had een gemoedelijke omgang met mensen. Hij sprak graag Fries en stond bekend om het shaggie in zijn rechterhand.

Afscheid als burgemeester

Als burgemeester spande hij zich onder meer in om compensatie binnen te slepen voor het vertrek van de zuivelschool uit Bolsward. Toen hij acht jaar later afscheid nam, concludeerde hij dat dat aardig gelukt was, gezien de activiteiten op de industrieterreinen De Klokslag, Marne en Ward.

Zijn noodgedwongen vertrek, in 2001, kwam eerder dan hij had gehoopt. Nadat zijn vrouw een verandering in zijn gedrag had gemerkt, stelde een neuroloog vast dat Schuilenga getroffen was door enkele lichte herseninfarcten. Hij kreeg het dringende advies zijn taken als burgemeester per direct neer te leggen.

Na enkele maanden was duidelijk dat hij niet meer in staat was om terug te keren in het ambt. Bij zijn afscheid waren er lovende woorden en een ovationeel applaus voor de geëmotioneerde Schuilenga.