Oud-Bolswarder Hugo Engwerda exposeert graffiti in Groninger Museum

Romke Keur, Noel Heijnen en Hugo Engwerda (v.l.n.r.) omstreeks 1990 in Bolward in actie - Eigen foto

Lees meer over
Súdwest-Fryslân

BOLSWARD Oud-Bolswarder Hugo Engwerda exposeert vanaf dit weekend in het Groninger Museum een groot aantal graffiti-werken. Zijn passie voor graffiti ontstond in Bolsward, waar hij vroeger ook wel eens de spuitbus ter hand nam. Het inspireerde hem tot het volgen van Kunstacademie Minerva, studeerde af en is nu zelfstandig ontwerper.

De nu 45-jarige schilderde destijds op het pleintje aan de Kerkstraat tegenover de oude muziekschool en later in het tunneltje bij Bloemkamp onder de A7. Van zijn vroegere beginnersactiviteiten in het street art-gebeuren in Bolsward, je moet toch ergens beginnen tenslotte en het kunnen oefenen voordat je er goed in wordt, zijn ook nog foto’s bewaard gebleven.

Foto’s van Bolswarder graffiti

Hij heeft een aantal Bolswarder foto’s in bezit met dank aan Cees de Vries, Michel de Krijger en Noel Heijnen. “Als er meer Bolswarders zijn die nog foto’s hebben van de graffiti in de Kerkstraat van toen, dan hou ik me aanbevolen”, zegt Hugo. De foto’s kunnen gemaild worden naar [email protected]

De gemeente Bolsward was best wel grafitti-minded, weet hij nog. “In 1994 kreeg ik een officiele brief van de bekende ambtenaar meneer Van der Klis, waarin wij toestemming kregen om het tunneltje van de A7 bij Bloemkamp van spuitbuskunst te mogen voorzien. Het gebouw bij het pleintje aan de Kerkstraat was net gesloopt en de jeugd had geen plek meer.”

Drie street art-locaties in Bolsward

Eigenlijk is Bolsward best bijzonder in street art-opzicht. “In Bolsward heb je drie plekken waar je graffiti mag maken en er zijn genoeg grotere steden te bedenken waar de jeugd niet zoveel ruimte krijgt.” Het A7-tunneltje bij Bloemkamp, de A7-tunnel richting Tjerkwerd en de Looiersbuurt, daar mag je experimenteren met de gekleurde spuitbussen.

Zijn pogingen van destijds wil hij geen street art noemen (straatkunst), maar het heeft er wel toe geleid dat hij zich verder heeft bekwaamd in het maken van kunstzinnige uitingen.

‘Ik was bang dat het zou verdwijnen’

De graffiti-expositie in het Groninger Museum organiseert hij vanuit een door hem opgerichte stichting. Zijn idee ontstond in Groningen. “Ik ben oldschool graffiti gaan fotograferen omdat ik bang was dat het zou verdwijnen. En dat is een beetje uit de hand gelopen”, lacht hij.

In geschiedenislessen op scholen wordt graffiti niet behandeld, dus Hugo bedacht zelf iets. “Hoe graffiti is ontstaan en populair is geworden leer je niet op school, dus op deze manier wil ik er iets van laten zien en bewaren voor de nieuwe generatie.”

‘Onze stichting laat de geschiedenis van street art zien’

De expositie in het Groninger Museum wordt aanstaande zaterdag geopend en duurt tot en met zondag 6 februari 2022. De hoofdmoot wordt gevormd door de Parijse street art-beroemdheid JR: Chronicles, die er zijn street photography laat zien. “Onze stichting laat zien hoe de geschiedenis van street art is, hoe het als graffiti destijds is begonnen.”

Is een tentoonstelling over het ontstaan en opbloeien van graffiti in Bolsward iets voor Cultuurhistorisch centrum De Tiid bijvoorbeeld? “Het was vroeger wel een beetje controversieel natuurlijk”, zegt Hugo voorzichtig. “Maar het zou wel heel erg mooi zijn, het is toch een deel van de geschiedenis, een nieuw soort erfgoed.”

Nieuws