Opa (75) uit Workum verdacht van ontucht met drie kleinkinderen

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 75-jarige inwoner van Workum wordt verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen met zijn drie kleinkinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag een celstraf van een jaar plus een jaar voorwaardelijk en een behandeling. De man zit al zo’n vijf maanden in voorarrest.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De man zou bij verschillende gelegenheden en op verschillende manieren ontuchtig gedrag hebben vertoond met zijn drie kleinkinderen. Zo had een van de kleinkinderen het over „een piemeldans” gehad: samen met opa had hij in de woonkamer aan de piemel geschud. Tijdens een speciaal studioverhoor had een van de kinderen zeer gedetailleerd verklaard.

Bij dit kleinkind zou de man verder zijn gegaan en zou hij de vagina hebben aangeraakt. De zaak kwam aan het rollen toen de kleindochter thuis onder het eten tegen haar vader zei dat ze opa een viespeuk vond. Het meisje verzocht haar vader om zijn vader te vragen ermee op te houden. Volgens de verdachte bestonden de verklaringen en verhalen van de kleinkinderen grotendeels uit leugens.

‘Initiatief lag bij kleinkinderen’

Voor wat er in zijn ogen wel was gebeurd, legde de man de verantwoordelijkheid vooral buiten zichzelf. Als er al iets was gebeurd, dan lag het initiatief volgens hem bij de kleinkinderen. Hij had gedoucht met de kinderen, maar daar zag hij geen gevaar in. „Zolang iedereen doet zoals het hoort.” Zijn familie en de buren hebben verklaard dat hij te pas en te onpas naakt door het huis liep.

Hij stond volgens de buren regelmatig naakt voor de ramen en tikte dan op de ruit om aandacht te trekken. Ook zou hij vaak zonder kleren in de tuin of op zijn platte dak staan. Een krantenbezorgster kwam huilend thuis, nadat ze de verdachte in zijn blootje achter het raam had zien staan. De Workumer betitelde het naaktlopen als „vrijpostig”. „Ik vind het prettig om zonder kleren te lopen. Ik heb er geen moeite mee dat een ander dat ziet.”

Tegen de politie had hij gezegd dat hij het „prettig” vond om naar jonge meisjes te kijken. Een psycholoog concludeerde dat de man lijdt aan een autistische stoornis. Hij kan zich niet goed inleven in anderen en is nauwelijks in staat de gevolgen van zijn gedrag in te schatten. Hij reageert en redeneert volgens de psycholoog vooral vanuit zichzelf. Door de stoornis is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Op de vraag of hij seksuele gevoelens heeft voor jonge meisjes antwoordde hij dat dat niet zo is. „Je kunt het vergelijken met het kijken naar een schilderij. Ik vind ze mooi, maar ik wil er niks mee en ik hoef er niks mee.”

De rechtbank doet op 16 oktober uitspraak.

Nieuws

menu