OM: Man (67) uit Sneek heeft zich verrijkt met geld dementerende partner

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat een 67-jarige inwoner van Sneek zichzelf heeft verrijkt met het geld van zijn dementerende partner. De man hoorde dinsdag een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen. De man vond zelf dat hij te goeder trouw heeft gehandeld.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

In 2013 kregen de verdachte en zijn partner te horen dat de vrouw aan Alzheimer leed. Begin 2014 ging ze naar een verpleegtehuis. De man werd aangewezen als gevolmachtigde. In 2017 verkocht de man de woning in Scharnegoutum, die op naam stond van de vrouw. De opbrengst – 297.000 euro - werd door de notaris, ten name van de vrouw, op de rekening van de man gestort.

De man veranderde begin 2018 zijn testament en kocht niet veel later een woning in Leeuwarden. Alles met de allerbeste bedoelingen, opperde hij. Hij wilde, zoals hij het zelf noemde, ‘een zorgwoning’ aanschaffen, waar hij eigenhandig voor zijn dementerende partner kon zorgen. Van het geld dat overbleef wilde hij zorg voor zijn vrouw inkopen.

OM: man sluisde geld weg voor erfgenamen

Het OM denkt dat de man puur uit eigenbelang heeft gehandeld en dat hij zich wilde verrijken met het geld van zijn partner. Door het huis in Leeuwarden te kopen en zijn testament even later te veranderen, sluisde hij het geld weg voor de erfgenamen van zijn partner, stelde officier van justitie Thea Pitstra.

Het gerechtshof heeft in oktober vorig jaar in een civiele procedure de verdachte in het ongelijk gesteld. Volgens het hof heeft de man onrechtmatig gehandeld en heeft hij zichzelf ten koste van zijn partner verrijkt. Het hof bepaalde dat hij de volledige opbrengst van de woning in Scharnegoutum moet terugbetalen. Die beslissing is inmiddels onherroepelijk. Naast de – maximale – werkstraf eiste de officier een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

menu