Noor Bosman nieuwe kinderburgemeester van Súdwest-Fryslân

Burgemeester Jannewietske de Vries, de nieuwe kinderburgemeester Noor en haar voorganger Jan Eise.

Burgemeester Jannewietske de Vries, de nieuwe kinderburgemeester Noor en haar voorganger Jan Eise. Foto: Gemeente Súdwest-Fryslân

Noor Bosman van basisschool De Oudvaart in Sneek is de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Noor werd vrijdagmiddag officieel geïnstalleerd door burgemeester Jannewietske de Vries. Ze volgt Jan Eise Kruithof op, die haar de ambtsketen omhing. Ook is voor dit jaar een nieuw adviesteam aangesteld dat de kinderburgemeester ondersteunt.

Maar liefst dertig kinderen uit de gemeente solliciteerden naar de functie van kinderburgemeester. Ze kwamen vorige week langs op het stadhuis in Sneek om te vertellen waarom zij zo graag kinderburgemeester willen worden.

Er werd vrijdagmiddag ook afscheid genomen van de kinderburgemeester en het team van afgelopen jaar. Kinderburgemeester Jan Eise Kruithof ontving een fotoboekje als herinnering voor zijn inzet. Alle leden van het team ontvingen het boek Piraten, dieren, bejaarden, wat stem jij?, een informatief boek over de democratie en politiek.

Jan Eise gaat de geschiedenis in als de eerste kinderburgemeester van Súdwest-Fryslân. ,,Ik heb genoten van onze gezamenlijke optredens, het was erg leuk en leerzaam om een jaar met je op te trekken. Je was een top collega!”, zei burgemeester De Vries.

Kinderconferentie

De hele dag stond in het teken van de Kinderconferentie. Ruim 65 leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen waren aanwezig en gaven advies over de thema’s duurzaamheid, fijn opgroeien, leefomgeving en samen leven. De kinderen presenteerden hun plannen aan de burgemeester en wethouder Petra van den Akker.