Nij Ylostins wordt geen gemeentelijk monument

Zorgcentrum Nij Ylostins in IJlst. Foto: Niels de Vries

Ouderencomplex Nij Ylostins in IJlst wordt geen gemeentelijk monument. Dat heeft het college van B en W van de gemeente Súdwest-Fryslân na een afweging van de betrokken belangen besloten.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het college stelt dat de aanwijzing als monument ‘te beperkend’ zou zijn voor de bestaande nieuwbouwplannen voor het complex.

Welstandscommissie Hûs en Hiem adviseerde in november vorig jaar positief over de monumentenstatus. Het college stelt dat het waarde hecht aan dit oordeel, maar dat het belang van de cultuur- en architectuurhistorische waarde dat het bestaande complex vertegenwoordigt, minder zwaar weegt dan het algemeen belang dat IJlst gediend is bij een toekomstbestendig zorgniveau.

Mogelijkheden om het huidige complex te renoveren, leveren volgens de gemeente ‘geen optimaal concept’ op. Het plan voor volledige nieuwbouw van woningcorporatie Elkien met dertig woningen daarentegen acht de gemeente wel toekomstvatbaar.

Lees ook LC+ | Gemeente zegt ‘nee’ tegen monumentale aanvraag: Nij Ylostins wordt gesloopt

Opvallende status

Het zorgcomplex Nij Ylostins stamt uit 1972 en heeft een opvallende status. In 1968 lanceerde de toenmalige minister van Volkshuisvesting het programma Experimentele Woningbouw, dat als doel had om het niveau van de volkshuisvesting en woonzorg te verbeteren. Destijds werden er 64 bouwprojecten gesteund. Nij Ylostins was het enige project in Friesland.

De plannen van Elkien om het complex te slopen en een nieuw complex te bouwen, leidden tot veel ongerustheid onder en ook acties van stadsbewoners en bewoners van het complex.

Lees ook | Opinie: Laat ze in IJlst in vrede wonen

Lees ook | Duizend handtekeningen voor behoud Nij Ylostins

Nieuws

menu