Nij Ylostins in IJlst balanceert tussen hoop en vrees

Er is kritiek op het handelen van wethouder Erik Faber (Súdwest-Fryslân) rondom het ouderencomplex Nij Ylostins. Het actiefront uit IJlst heeft er weinig vertrouwen meer in. De gemeenteraad eist opheldering.

Reinder Hoomans (links) en Joute de Graaf maken zich sterk voor de monumentenstatus en het behoud van Nij Ylostins.  FOTO NIELS DE VRIES

Reinder Hoomans (links) en Joute de Graaf maken zich sterk voor de monumentenstatus en het behoud van Nij Ylostins. FOTO NIELS DE VRIES Foto: Niels de Vries

De toekomst van Nij Ylostins hangt samen met het wel of niet toekennen van de gemeentelijke monumentenstatus. Wordt die toegekend, dan blijft het gebouw uit de jaren zeventig staan. Maar als dat niet zo is, kan de woningbouwcorporatie Elkien verder met het plan om op dezelfde locatie een nieuw complex uit de grond te stampen.

Het college van B en W van Súdwest-Fryslân moet beslissen of Nij Ylostins die speciale status krijgt. De aanvraag is ingediend door oud-architect Joute de Graaf en Reinder Hoomans, voorzitter van de bewonerscommissie, en heeft inmiddels een positief advies van Hûs en Hiem gekregen. De adviescommissie vindt Nij Ylostins het behouden waard; uniek met z’n karakteristieke straatjes en gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw.

Lees ook: Actiegroep doet aanvraag om Nij Ylostins gemeentelijk monument te maken

Angst om status

De angst is echter groot dat het college, ondanks het positieve advies van Hûs en Hiem, toch geen monumentenstatus verleent. Volgens Hoomans, wiens moeder in het complex woont, is er veel draagvlak voor die status: „De bewoners willen het liefst in dit complex blijven wonen.” Maar, zegt de Graaf: „Er is nooit een positief geluid vanuit de gemeente over de monumentenstatus gekomen.”

De Graaf en Hoomans maken zich vooral zorgen om de nauwe band die Erik Faber en Elkien-directeur Harro Eppinga lijken te hebben. Zo was de wethouder op 20 november samen met Eppinga op bezoek in Nij Ylostins. „Daarbij liet hij in een gesprek met bewoners doorschemeren dat nieuwbouw de beste optie zou zijn. Daarmee steunen ze Elkien”, aldus Hoomans.

Ook Stadsbelang IJlst vindt Faber niet neutraal en heeft het vertrouwen in de contactwethouder opgezegd. Het bezoek van Faber aan Nij Ylostins was daarin ,,de druppel die de emmer deed overlopen”, volgens Esther De Meijer van het Stadsbelang. „Dat is een wethouder onwaardig”, aldus De Meijer.

Lees ook: Nij Ylostins IJlst verdient monumentenstatus, zegt Hûs en Hiem

FNP, PvdA en fractie de Wind hebben inmiddels vragen aangekondigd over de kwestie. Habtamu de Hoop (PvdA) licht toe: ,,Wethouder Faber heeft een uitgesproken voorkeur. Dat geeft geen goed gevoel. Faber is de regie kwijt.” De drie fracties willen ook graag dat de raad en de bewoners van Nij Ylostins zich uit kunnen spreken over de monumentenstatus, hoewel die beslissing formeel bij het college van B en W ligt.

De Hoop: ,,Het monumentenadvies van Hús en Hiem wordt bijna altijd gevolgd. De wethouder moet wel met een heel goede verklaring komen om dit advies naast zich neer te leggen.”

Faber ontkent

Wethouder Erik Faber ontkent dat hij op 20 november in gesprek met bewoners een voorkeur voor nieuwbouw of een monumentenstatus heeft laten doorschemeren. „Ik blijf neutraal. Ik had slechts een afspraak met de directeur van Elkien en heb rondgekeken in Nij Ylostins zonder een voorkeur uit te spreken.”

Lees ook: Wethouder Faber tegen gemeenteraad: 'Kans op Nij Ylostins als monument klein'

Een snel besluit zit niet in de planning. Waar eerder gedacht werd aan een besluit in de komende week, blijkt nu dat het het formele advies van Hûs en Hiem nog niet in de brievenbus van het gemeentehuis in Sneek ligt. „Pas daarna kunnen we het beoordelen. Ik hoop zo snel mogelijk duidelijkheid aan de bewoners van Nij Ylostins te kunnen geven”, aldus Faber.

Op 7 december komt Faber langs in het ouderencomplex: „Ik hoop dan van de bewoners te horen hoe zij tegenover de toekomst van Nij Ylostins staan.” Of het college die meningen ook als overweging meeneemt bij de beoordeling van de monumentenstatus, kon Faber niet zeggen.

Lees ook: Opinie: Nij Ylostins verdient geen sterfconstructie

Lees ook: 'Doorbraak ouderencomplex Nij Ylostins IJlst is aanstaande'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân