Na rekenfout drie jaar langer werk en hinder op de Afsluitdijk, VVD stelt vragen

FOTO CAMJO MEDIA

De Tweede Kamerfractie van de VVD stelt Kamervragen over de renovatie van de Afsluitdijk die vanwege een rekenfout drie jaar langer gaat duren.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Kamerleden Aukje de Vries en Remco Dijkstra willen van Inframinister Cora van Nieuwenhuizen weten wat de exacte gevolgen zijn voor het auto- en vrachtverkeer en voor fietsers.

De rekenfout kwam in juni vorig jaar aan het licht. Er moesten nieuwe ontwerptekeningen worden gemaakt voor het spuisluizencomplex. Rijkswaterstaat legde destijds uit dat verkeerde of onvolledige gegevens waren ingevoerd over waterstanden en golfhoogtes. Die zijn van belang om een zo sterk mogelijk spuisluizencomplex te bouwen; de nieuwe Afsluitdijk moet megastormen kunnen doorstaan.

Van Nieuwenhuizen voorspelde de Tweede Kamer dat de renovatie maanden later klaar zou zijn. Deze week bleek ineens dat de klus liefst drie jaar later wordt opgeleverd, in 2025. Een aantal deelprojecten, zoals de versterking van het dijklichaam en de bouw van twee gemalen en van twee keersluizen, is wel klaar in 2022 of 2023.

‘Wat vertraging’ en ‘budgetconsequenties’

De dijk wordt momenteel voor 550 miljoen euro vertimmerd. Eerder dit jaar sprak de minister van ‘wat vertraging’ en van ‘budgetconsequenties’. De Tweede Kamer tast in het duister. Volgens kenners zijn er met de vertraging miljoenen euro’s gemoeid. De minister laat zich niet uit over de hoogte van het schadebedrag. Pas komend voorjaar is die helder. ,,Samen met de aannemer wordt op dit moment de voorkeursoplossing en bijbehorende kostenplaat uitgewerkt.’’

Van Nieuwenhuizen wil de meerkosten uit het Deltafonds betalen. Dat gaat ten koste van andere projecten op het vlak van waterveiligheid. ,,Ten koste van welke andere projecten gaat dit dan?’’ wil de VVD weten.

Nieuws

menu