Na bijna twee jaar afwezigheid heeft Bolsward de stadhuistoren terug, dus klonk er donderdag applaus

Het laatste torendeel van het stadhuis van Bolsward werd donderdagochtend geplaatst. Het zorgde voor applaus, zeker toen de klokken van zich lieten horen.

Aan bijna twee jaar zonder stadhuistoren kwam donderdagochtend een eind in Bolsward. Het zorgde voor lachende gezichten en applaus.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

‘Ut torentsie fan Boalsert’ staat weer op zijn plaats. Rond 10:30 uur gingen woensdagochtend de ‘trossen’ los, meteen klonk applaus, dat werd nog eens herhaald toen de klokken geluid werden.

De terugplaatsing van het uurwerk, het carillon (op woensdagmiddag) en het lantaarngedeelte was twee dagen lang via een webcam te volgen, maar menig Bolswarder kwam deze dagen ook ‘live’ even kijken hoe de toren erbij stond. Om alle torendelen goed aan elkaar te kunnen bevestigen en overal goed bij te kunnen staat er nog een steiger om het carillongedeelte heen, die zal op den duur verdwijnen.

In september 2019 werden de drie torendelen weggehaald, toen bleek dat ze ernstig aangevreten waren door de bonte knaagkever. Op het terrein van Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) in Sneek werd alles gerestaureerd. Dinsdag kwam de toren via het water terug , ook toen werden de klokken bij het binnenvaren van Bolsward geluid.

Het binnenhalen van de toren zag er dinsdag zo uit:

Nieuws

menu