Na 330 jaar wachten krijgt toren in Workum een derde klok

FOTO GOOGLE MAPS

De vrijstaande toren van de Sint-Gertrudiskerk aan De Merk in Workum krijgt een derde klok. De eeuwenoude klokkenstoel biedt plaats aan drie klokken, maar er hangen sinds jaar en dag ‘maar’ twee klokken in de toren.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De twee klokken, De Treurer en de Trooster, hangen er respectievelijk al sinds 1699 en 1616. Of er ooit een derde klok heeft gehangen, is niet bekend. Workumer Henk de Haas wilde hier graag iets aan doen en de Gertrudis alsnog haar derde klok geven.

Om er zeker van te zijn dat de klokkenstoel wel een derde klok zou kunnen dragen, is deze in 2018 gerestaureerd. Toen is geprobeerd geld voor een derde klok bijeen te krijgen, met succes. Aanjagers waren De Haas en Hans Boekhoven, oud-burgemeester van het vroegere Nijefurd en voorzitter van Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân. De stichting is eigenaar van de toren.

Vorige week vrijdag is de derde klok, Geartrui genaamd, gegoten in het Duitse Sinn. De nieuwe klok weegt 1300 kilo, het is daarmee de lichtste klok van de drie. In totaal krijgt de klokkenstoel zo’n 6500 kilo te verduren. Op de klok is de heilige Gertrudis afgebeeld plus het wapen van Workum, randversiering en een passende tekst.

Geartrui is myn namme. As ik de oaren folgje, jou ik de heechste klank. Hear ús oan by feest en tank. Ik bin getten foar de stêd Warkum, troch Rincker út Sinn, yn it lân fan Nassau. MMXX

Op 26 oktober komt de nieuwe klok vanuit Duitsland naar Workum. In de loop van die week zal Geartrui zich samen met de Treurer en de Trooster in Workum laten horen.

Nieuws

menu