Motief achter dodelijke steekpartij Oppenhuizen blijft onduidelijk

Waarom een man uit Eritrea zijn echtgenote op 23 april vorig jaar in Oppenhuizen met meerdere messteken van het leven beroofde, blijft een raadsel. De officier van justitie eiste vrijdag tien jaar cel.

FOTO

FOTO DE VRIES MEDIA

Rechter Marc Brinksma kon de uitleg van de verdachte (36) vrijdag maar moeilijk geloven. Die zei dat ze hadden afgesproken dat de vrouw die dag met hun zoon en dochter naar de huisarts zou gaan om zich in te schrijven. Vier maanden eerder waren ze, in het kader van gezinshereniging, op Schiphol aangekomen.

De vrouw zou van mening zijn veranderd, wilde volgens de verdachte niet meer naar de huisarts. Dat zou de aanleiding geweest zijn. ,,Je kan me niet forceren om iets te doen wat ik niet wil’’, zou ze gezegd hebben. Vervolgens, aldus de verdachte, had ze hem een klap gegeven en hij had terug geslagen.

‘Ik weet het niet’

De verdachte pakte even later een mes en stak haar zeker tien keer in het bovenlichaam. ,,Wat maakte dat u dat mes hebt gepakt?’’, vroeg Brinksma. ,,U moet verschrikkelijk boos geworden zijn. Waar was u zo boos over?’’ De verdachte zei zich dat niet meer te kunnen herinneren. ,,Kunt u het zich niet herinneren of wilt u het zich niet herinneren?’’, ging de rechter verder. ,,Ik weet het niet’’, antwoordde de verdachte.

De twee kinderen, destijds zeven en negen jaar oud, waren in een speciale studio afzonderlijk van elkaar door de politie verhoord. Zij vertelden dat de ruzie, die op een slaapkamer zou zijn begonnen, niet alleen over de huisarts ging, maar vooral over geld en een mobiele telefoon. Dat ontkende de verdachte.

Ook verklaarden ze dat niet hun moeder, maar hun vader een klap had uitgedeeld. Nog voor de steekpartij waren ze, op aandringen van hun moeder, het huis uit gevlucht. Om 14.25 uur kwam de melding bij de politie binnen. Op de overloop troffen de agenten een losgetrokken gordijn met een stang en enkele koptelefoonluidsprekertjes die ook uit elkaar getrokken leken. In de tuin lag een deels verbrand, blauw mobieltje en in de gootsteen lag het bebloede mes.

Ruzies

Op het politiebureau in Sneek had de verdachte later verklaard dat zijn vrouw zwanger was geweest toen ze in Nederland arriveerde, maar niet van hem. Ze zou een abortus hebben gepleegd. De verdachte ging er niet echt op in toen Brinksma hem dat voorhield. Zelf had hij ook buitenechtelijke relaties gehad in vijf jaar dat ze van elkaar verwijderd waren. Wel erkende hij – wat de kinderen ook hadden verklaard - dat het al een tijdje niet goed ging in de relatie. Dat er ruzies waren. ,,Net als in andere relaties, maar dan maakten we het ook weer goed met elkaar.’’

In de omgeving stond hij bekend als een vriendelijke, zachtaardige man. ,,Hoe kan het dat die rustige zachtaardige man zo boos geworden is?’’, vroeg Brinksma. ,,Dat is de belangrijkste vraag.’’ De verdachte bleef het antwoord schuldig. ,,Ik voel me radeloos meneer de rechter. Ik weet niet waarom ik heb gedaan wat ik heb gedaan.’’ Een vrijwilligster van Vluchtelingenwerk, die nauw bij het gezin betrokken was, getuigde tijdens de zitting dat ze nooit gemerkt had dat het niet goed ging in de relatie. ,,Het complete dorp was in shock na de steekpartij. Niemand snapte er iets van.’’ Wel had ze gemerkt dat de vrouw zich regelmatig minachtend naar haar man uitliet.

Eis: tien jaar celstraf

Officier van justitie Annemieke Kemkers eiste vanwege doodslag - moord kon ze niet bewijzen - een celstraf van tien jaar. De verdachte handelde volgens haar in een opwelling. ,,Op die dag heeft de verdachte niet alleen een einde gemaakt aan het leven van zijn vrouw maar in zekere zin ook aan dat van haar kinderen.’’ Advocaat Paul Logemann noemde de eis stevig. Hij benadrukte dat de omstandigheden van invloed waren. Door de coronabeperkingen zaten de twee echtelieden steeds op elkaars lip en ook waren er aanpassingsproblemen sinds de gezinshereniging.

Uitspraak: 16 april

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank