Mogelijk liggen er granaten onder windpark Nij Hiddum Houw

Mogelijk liggen er achtergebleven granaten uit de Tweede Wereldoorlog in de grond onder windpark Nij Hiddum-Houw. ANP

In de bodem onder het toekomstige windpark Nij Hiddum-Houw bij Cornwerd liggen op 66 plekken mogelijk explosieven. Die moeten eerst worden opgeruimd voordat de aanleg van de molens kan beginnen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Grote kans dat er in de grond bij Cornwerd op de plek waar windpark Nij Hiddum-Houw komt, explosieven liggen. De locatie ligt dicht bij de Afsluitdijk, de plek waar hevig is gevochten in de Tweede Wereldoorlog.

Granaten

Experts hebben de locatie onderzocht en ze gaan er vanuit dat er op 66 plekken achtergebleven munitie in de grond ligt. Het gaat mogelijk om handgranaten, geweergranaten, munitie voor granaatwerpers en geschutmunitie.

Voor de aanleg van het park wordt een kraan opgesteld, toegangswegen en kabelsleuven aangelegd en gegraven op de windmolenlocaties. Om veilig te kunnen werken wordt eerst de mogelijk aanwezige explosieven verwijderd.

Combinatie Jansma Westra, die de aanleg van het park uitvoert, heeft het bedrijf Euroradar de opdracht verleend om deze objecten te benaderen.

De zestien windmolens die nu in het gebied rond Cornwerd staan worden vervangen door negen hogere en krachtiger exemplaren die samen windpark Nij Hiddum-Houw vormen. De nieuwe turbines krijgen een tiphoogte van 177 meter.

Nieuws

menu