Minister sluit deel IJsselmeer vanwege dioxinepaling

Paling. FOTO ARCHIEF

Landbouwminister Carola Schouten sluit twee visgebieden in het IJsselmeer omdat er paling zwemt met te veel gifstoffen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Harlingen

De sluiting gaat per januari in. Het gaat om locaties bij de haven van Urk en bij de Schokkerhaven. Vissers die er hun visgronden hebben worden gecompenseerd. Schouten werkt aan een regeling, meldt zij de Tweede Kamer.

Dubbelcheck

In de palingen zitten te hoge concentraties dioxine en pcb (polychloorbifenylen). Dat bleek al tijdens een eerste bemonstering in 2019. Tijdens een tweede check dit kalenderjaar zijn opnieuw te hoge waarden aangetroffen. Pas dan kan een minister de visgronden sluiten.

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University. Consumptie van de paling leidt niet direct tot schadelijke gezondheidseffecten. De waarden zitten boven de internationale gezondsheidskundige norm; dioxines en pcb’s kunnen zich ophopen in het lichaam. Een teveel bij de mens is potentieel kankerverwekkend en verstorend voor de hormoonhuishouding.

Gevarenzone

Paling is een vette vis die leeft van algen en bodemdieren van de rivierbodem. De soort krijgt verhoudingsgewijs veel gifstoffen binnen die niet afbreken en zich ophopen in het vet. Wat de effecten van dioxines op de paling zelf zijn, is niet bekend.

Op de locaties die nu dichtgaan is voor het tweede achtereenvolgende jaar een overschrijding gemeten. Andere gebieden zitten in de gevarenzone. Hier is bij de meting dit jaar voor het eerst een overschrijding vastgesteld. Het gaat om twee visgronden bij de Ketelbrug. Paling ten noorden van Urk, nabij het Urkerbos, en aan de overkant bij Medemblik bleef onder de kritische waarden.

Nieuws

menu