Milieuvergunning dakrolfabriek IJlst uitgesteld

Dakrollenfabriek Soprema in IJlst krijgt uitstel voor het indienen van een nieuwe milieuvergunning. Dit mede op verzoek van de Werkgroep Geuroverlast IJlst.

Opslag op het terrein van Soprema in IJlst

Opslag op het terrein van Soprema in IJlst FOTO NIELS DE VRIES

In 2019 werd afgesproken dat Soprema, dat bitumineuze dakbedekking produceert, voor 1 juli 2021 een revisievergunning aangevraagd moest hebben. In de tussentijd konden allerlei maatregelen tegen stankoverlast uitgeprobeerd worden en de uitstoot voor en na gemeten worden. Dat moest de juiste inzichten opleveren voor een nieuwe vergunning.

Nu blijkt dat er gegevens ontbreken waardoor de Werkgroep Geuroverlast IJlst zich nog niet kan uitspreken. De werkgroep wil wel graag op de hoogte blijven en in gesprek blijven met de fabriek. Die vroeg zelf om uitstel tot 1 oktober. De werkgroep wil tot 1 november de tijd nemen. Het college van Súdwest-Fryslân staat uitstel tot 1 november toe.

De nieuwe vergunning moet zorgen voor een acceptabel woon- en leefklimaat in de kern van IJlst. Soms verspreidt de fabriek een penetrante gaslucht door het stadje. Vooral in de zomer ontstaan daardoor klachten bij omwonenden.

In maart 2019 werd een actieplan gepresenteerd, waaraan ook de milieudienst FUMO en de GGD meewerkten. Vastgesteld werd toen dat de geur door kieren naar buiten kwam en dat die geurlekken gedicht moesten worden. Ook zouden er meer filters komen en zouden die vaker worden vervangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân