Mensen de kerstboodschap toezingen op straat

Geen uitbundige kerstnachtdiensten dit jaar. De Raad van Kerken in Bolsward heeft toch een viering bedacht die nog wel mag. In kleine groepjes zingen christenen uit de regio op straten, pleinen, voor verzorgingshuizen en ziekenhuizen.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

,,Zoals zo vaak in de afgelopen maanden, moeten we ook aan het eind van het jaar slikken en nog eens slikken: wéér iets wat niet door kan gaan”, verzucht dominee Alfons van Vliet van de Gasthuiskerk (PKN) in Bolsward, denkend aan de kerstnachtdienst.

Kerstboodschap delen

De Raad van Kerken in Bolsward wilde daarom kijken wat er nog wel mogelijk was. ,,Het leuke is dat ons idee door verschillende kerkstromingen uit de regio wordt omarmd.” Op kerstavond zingen mensen met hun gezin of in groepjes van twee kerstliederen op straat. Ook kunnen er zangkunsten ten gehore gebracht worden bij verzorgingshuizen of ziekenhuizen. De boodschap: laat iedereen horen dat Christus is geboren.

,,Om groepsvorming te voorkomen, wordt er vooraf niet getoond waar mensen kunnen zingen. Het moet eigenlijk een spontane actie worden. Iedereen kan zo’n klein groepje vormen en de kerstboodschap delen met mensen. En als je geen groepje kunt vormen, kun je zelfs in je eentje zingen.”

Ook de invulling wordt aan de deelnemers overgelaten. ,,Mensen kunnen instrumenten meenemen, of een geluidsboxje, een stukje uit het kerstevangelie lezen of bijvoorbeeld een korte kerstproclamatie laten horen. Vervolgens kan je verder lopen naar een volgende plek, waar je hetzelfde kan doen.”

Buiten de comfortzone

Heel wat anders dan een normale dienst op kerstavond en volgens Van Vliet voor veel mensen ook behoorlijk buiten de comfortzone. ,,Iedereen is gewend om met z’n allen gezellig in de kerk te zitten. Met dit initiatief hopen we dat we elkaar tot zegen kunnen zijn en dat we elkaar kunnen bemoedigen in deze moeilijke tijd. Ik doe zelf ook mee, samen met mijn vrouw. Als je in je eentje zingt dan is het fijn om te weten dat mensen in andere straten ook aan het zingen zijn. Dat zorgt dan hopelijk ook voor de zangers voor een gevoel van saamhorigheid.”

Mensen kunnen zich opgeven voor het zingen, maar dat is niet per se nodig. ,,We hebben al wel een aantal aanmeldingen en ook in de wandelgangen hoor ik dat er al aardig wat enthousiastelingen zijn. Ook hebben we al wat verzoekjes binnengekregen. Mensen hebben ons bijvoorbeeld gevraagd om voor een bepaald verzorgingstehuis te zingen, omdat ze daar familie hebben zitten.”

Van Vliet vindt het eigenlijk een ‘back to basics’-actie. ,,Was de allereerste kerst ook niet iets heel kleins? Geen massale kerstvieringen, geen volle kerken, maar gewoon een echtpaar met een baby, een stal en herders die buiten engelen hoorden zingen. We hopen van harte dat we volgende Kerst weer gewoon in de kerk kunnen zitten, maar het zou mooi zijn als we dit initiatief ook nog door kunnen zetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Bewustzijn