Mar-athon Sneek moet groot landelijk evenement worden

Geart Jorritsma won op 25 juni de de Mar-athon van Sneek die voor het eerst onder de organisatie van Le Champion viel. FOTO SIMON BLEEKER

Om van het loopevenement de Mar-athon rond Sneek een groot landelijk evenement te maken, vraagt de nieuwe organisatie Le Champion om subsidie bij de gemeente Súdwest-Fryslân.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het evenement bestaat nu uit drie wandel- en hardloopafstanden, die op drie plekken rond de Snitsermar starten. De finish is in Sneek, waar tegelijkertijd een Midzomerfestival plaatsvindt met muziek. Le Champion, die dit jaar op 25 juni het evenement voor het eerst organiseerde, wil doorgroeien naar een groot landelijk evenement.

Deze organisator van sportevenementen is ook verantwoordelijk voor de Dam tot Damloop en de marathon van Amsterdam. Het evenement in Sneek moet uitgebouwd worden met activiteiten als fietsen, een bedrijvenloop en een kidsrun. Deelnemers moeten niet alleen uit de regio komen, maar ook van ver daar buiten.

Reuring

Om dit te realiseren vraagt het bedrijf 20.000 euro subsidie voor dit jaar, 15.000 euro voor 2023 en 10.000 euro voor 2024. Het college stelt de raad voor alleen de eerste 20.000 euro toe te zeggen. Na 25 juni, de dag dat het evenement gehouden werd, kan de organisatie dan verantwoording afleggen. Voor de jaren daarna is er voldoende tijd om meer sponsorgeld en inschrijfgeld binnen te halen, redeneert het college. Subsidie aanvragen kan altijd nog, maar andere inkomsten zijn dan wel van invloed op de hoogte daarvan.

Dit jaar deden 5000 wandelaars en hardlopers mee aan wat volgens het college niet alleen een loopevenement is, maar ook een belevingsevenement. De eerdere organisatie, met daarin zanger Syb van der Ploeg, had in 2018 5000 euro subsidie nodig, in 2019 werd er 7500 euro toegekend en in 2020 eveneens 7500 euro. In 2019 kwam daar eenmalig 2000 euro bovenop vanwege meerkosten.

Het college ziet meerwaarde in een landelijk evenement omdat dit Sneek en Súdwest-Fryslân nog beter op de kaart kan zetten. De horeca profiteert, het geeft reuring in de stad en lokale bedrijven worden ingezet voor het leveren van diensten. Ook veel verenigingen worden betrokken bij de organisatie en leveren vrijwilligers. De verenigingen krijgen hier een vergoeding voor.

Nieuws

menu