Man (67) uit Sneek verduistert vermogen dementerende partner: zes maanden cel

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 67-jarige inwoner van Sneek is wegens het verduisteren van het vermogen van zijn dementerende partner veroordeeld tot zes maanden cel plus zes maanden voorwaardelijk.

De man heeft de opbrengst van de verkoop van de woning van zijn partner in Scharnegoutum, volgens de rechtbank „voor zijn eigen financiële gewin” gebruikt. De woning werd verkocht voor 297.000 euro. De partner kreeg in 2013 te horen dat ze aan Alzheimer leed. Het jaar daarop ging ze naar een verpleegtehuis. De verdachte kreeg een volmacht om namens haar op te treden. In 2017 verkocht hij de woning in Scharnegoutum.

De opbrengst werd door de notaris op de rekening van de man gestort, op naam van de vrouw. De rechtbank gaat er vanuit dat de notaris in de veronderstelling verkeerde dat het geld op de rekening van de vrouw werd gestort. Vrij vlot daarna werden er aanzienlijke bedragen contant opgenomen en vonden er een groot aantal overschrijvingen plaats.

Verdachte kocht woning en twee campers

In 2018 kocht de verdachte een woning in Leeuwarden. Verder schafte hij twee campers aan die op naam van zijn zus kwamen te staan. De man zei zelf dat hij de woning in Leeuwarden kocht om daar zijn partner te kunnen verzorgen.

De rechtbank concludeerde dat de man zich de opbrengst van de woning wederrechtelijk heeft toegeëigend. Daarmee heeft hij misbruik gemaakt van „de uiterst kwetsbare positie” van zijn partner, aldus de rechtbank. Hij heeft het vermogen uit handen van de zoon van de partner willen houden. Die had blijkens het testament recht op de nalatenschap.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een werkstraf van 240 uur. De rechtbank vond dat die eis onvoldoende recht deed aan de ernst van de feiten. In een civiele procedure bepaalde het gerechtshof vorig jaar al dat de verdachte de volledige opbrengst van de woning moet terugbetalen aan zijn partner. Als een soort van extra dwangmiddel legde de rechtbank de zogeheten schadevergoedingsmaatregel op: dat betekent dat de Staat – het CJIB – het geld zal gaan innen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank