Man (36) krijgt 10 jaar cel voor doodsteken echtgenote in Oppenhuizen

FOTO DE VRIES MEDIA

De 36-jarige man uit Eritrea die op 23 april vorig jaar in zijn woonplaats Oppenhuizen zijn echtgenote (32) met meerdere messteken om het leven heeft gebracht is vrijdag wegens doodslag veroordeeld tot tien jaar cel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Net als het OM is de rechtbank van oordeel dat de man zijn echtgenote in een opwelling „vele malen en met veel kracht” met een mes heeft gestoken. De rechtbank sprak van „excessief geweld”. „Het kan niet anders dan dat de verdachte in razernij heeft gehandeld”. De man heeft volgens de rechtbank geen inzicht willen geven in de achtergrond en de omstandigheden van de geweldsuitbarsting.

Zelf zei hij dat hij ruzie kreeg met zijn echtgenote omdat zij niet mee wilde naar de huisarts en de tandarts. De twee kinderen (destijds 7 en 9 jaar oud) verklaarden dat de ruzie ging om geld en de mobiele telefoon van hun moeder. De politie vond in de tuin van de woning een deels verbrande mobiele telefoon. De verdachte was sinds 2016 in Nederland. Hij stond volgens de rechtbank in het dorp bekend „als een vriendelijke en opgewekte man”.

Er zijn geen psychische stoornissen geconstateerd, de man is volledig toerekeningsvatbaar. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de man spijt heeft betuigd. „En dat hij moet leven met de wetenschap dat hij de moeder van zijn kinderen heeft omgebracht”, stelde de rechtbank. Beide kinderen kregen schadevergoedingen van 20.000 euro toegewezen. De moeder van het slachtoffer krijgt als financiële vergoeding voor het aangedane leed 17.500 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank