Maandsom aan regen in Zuidwest-Friesland, brandweer druk met wateroverlast

Bij meerdere woningen in Woudsend loopt het water naar binnen. FOTO CAMJO MEDIA

Op sommige plekken viel zondag in Friesland net zoveel regen als normaal in een hele augustusmaand. In Heerenveen en Woudsend zorgde de extreme regenval voor veel wateroverlast. De brandweer had het er tot in de avonduren druk mee.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Vooral in de Zuidwesthoek van de provincie kwam de regen plaatselijk met bakken naar beneden. In Heerenveen was zondag aan het einde van de ochtend meer dan 70 millimeter regen gevallen. Op het KNMI-waarneemstation in Stavoren liep de neerslagsom zelfs op naar 91 mm. En ook in Woudsend viel binnen enkele uren 80 tot 90 millimeter neerslag.

De brandweer kreeg veel meldingen van ondergelopen straten, kelders en garages. Om 9.27 uur kwam de eerste melding binnen uit Ysbrechtum. Hierna volgden meldingen uit onder andere Hemelum, Koudum en van Vlieland en Schiermonnikoog. Heerenveen en Woudsend waren voor de brandweer echter de 'hotspots', zegt woordvoerder Baukje de Wal. In Heerenveen was de brandweer van 's ochtends vroeg tot 16.00 uur bezig om het water weg te pompen.

Wegen naar Woudsend afgesloten

In Woudsend schaalde de brandweer 's middags op naar Grip 1 vanwege de wateroverlast. Grip-opschalingsniveaus gebruiken veiligheidsdiensten bij een grote ramp of crisis, waarbij Grip 1 geldt als het eerste opschalingsniveau. Naast het brandweerkorps van Woudsend werden de brandweerkorpsen van Balk, Heeg en Sint Nicolaasga gealarmeerd. Bij meerdere huizen en bedrijven liep het water naar binnen. Ook liep het Ie-Akwadukt aan de zuidzijde van het dorp vol water.

Dat laatste vormde voor de brandweer aanleiding om de toegangswegen naar het dorp af te sluiten. ,,Dat hebben we mede besloten om de hulpverleners de ruimte te geven, die hier slangen van pompen aan het uitrollen waren'', zegt De Wal. ,,Doordat het aquaduct was ondergelopen ging alles door Woudsend heen. Maar daar stond in het eerste deel ook echt veel water.''

Noodpompen voeren water naar boezem af

De brandweer was met veel materieel in Woudsend bezig om het water weg te pompen. Ook plaatsten rayonmedewerkers van het Wetterskip 's middags bij de Indyk (twee) en de Koetshúsleane noodpompen om het water versneld richting de Friese boezem af te voeren. Met het oog op de verwachte extreme neerslag draaiden sinds zaterdag de poldergemalen al op volle kracht.

In de loop van de middag zakte het water in het dorp. Aan het einde van de middag keerden de korpsen die in Woudsend hielpen weer terug naar de kazerne, maar het brandweerkorps van Woudsend bleef wel 'stand-by' staan.

Lees ook | Wateroverlast in Woudsend: water zakt en situatie is volgens brandweer onder controle

Hoeveel meldingen van wateroverlast de brandweer zondag in totaal heeft gekregen, kon de brandweerwoordvoerder aan het begin van de avond niet zeggen. Brandweerposten die op de ene plek aan het pompen waren, zijn soms gedurende de dag naar een andere plek doorgestuurd en niet alle meldingen kwamen in het centrale alarmsysteem binnen. Rond 19.30 uur was de brandweer nog steeds op plekken bezig om overtollig water af te voeren.

Aan het begin van de avond werd de brandweer van Heerenveen nogmaals opgeroepen vanwege wateroverlast. Aan de Mauritslaan stond de straat onder water en waren enkele kelders in woningen onder gelopen. De brandweer heeft de putten in de straat open gezet zodat het water sneller weg kon komen.

Nieuws

Meest gelezen