Anderhalf uur duurt de kruiswegwandeling in Sneek. De organisatie vraagt je in gedachten iemand mee te nemen

De vierde statie bij Weduwe Joustra binnen. Met microfoon pastoor Peter van der Weide, rechts van hem commissaris van de koning, Arno Brok.

De vierde statie bij Weduwe Joustra binnen. Met microfoon pastoor Peter van der Weide, rechts van hem commissaris van de koning, Arno Brok. Foto: Simon Bleeker

Neem iemand mee in je gedachten, is de vraag dit jaar bij de Kruiswegwandeling van de Sint Martinuskerk in Sneek.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De anderhalf uur durende wandeling werd vrijdag geopend door commissaris van de Koning Arno Brok. Hij stak een kaars aan bij de eerste statie van de in totaal veertien die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Dat gebeurde nadat hij de heilige mis had bijgewoond in zorgcentrum Bonifatiushuis, waar de wandeling begint.

Die moest vrijdag door de sneeuw afgelegd worden. Een deel van de staties bevinden zich binnen in winkels of andere locaties, een ander deel staat in etalages. De organisatie raadt vanwege winkelopeningstijden aan de wandeling tussen 10 en 17 uur te maken en liefst niet op zondag of maandagochtend. Onderweg zijn er voldoende (horeca)gelegenheden om even uit te rusten.

Routeboekje

In 2019 werd de eerste kruiswegwandeling in Sneek georganiseerd. De staties waarlangs de wandeling leidt zijn kopieën van de staties die in de Sint Martinuskerk hangen. Daar werd de kruisweg in 1943 geplaatst van de hand van schilder Joan Colette. Bij elk schilderij staat een kort stukje hedendaagse tekst. Die werden vrijdag voorgedragen door pastoor Peter van der Weide.

De staties zijn tot en met Goede Vrijdag 7 april te bezichtigen. Het thema is: Voor wie loop jij? Dat kunnen mensen invullen op een speciale kaart die bij het gratis routeboekje zit. Deze kaart kan bij de pastorie op de bus worden gedaan. Brok zei te denken aan de onlangs overleden vader van zijn jeugdvriendin, maar ook aan Oekraïners en andere vluchtelingen.