Langslepende burenruzie Parrega loopt uit de hand: man (73) slaat buren met hark

FOTO PIXABAY

Buurlieden aan de Trekweg in Parrega liggen al twintig jaar met elkaar in de clinch. Inzet van de ruzie is een pad tussen de beide woningen. Een van de buren, een 73-jarige man, stond vrijdag terecht omdat hij de buurman en de buurvrouw met een hark zou hebben mishandeld.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het pad is eigendom van de ene buur, de andere buur, de 73-jarige, heeft recht van overpad, hij mag er gebruik van maken.

Eigenlijk was het een zaak die geknipt was voor de Rijdende Rechter, vrijdag moest de politierechter zich erover buigen. De Parregaaster kwam te laat op de rechtbank, maar was nog wel op tijd om de eis van officier van justitie Margreeth Meijer aan te horen. Meijer eiste een boete van 750 euro voor de mishandeling van beide buurlieden.

Volgens de man had alleen de buurman een klap met de hark op zijn hand gehad. Die hield zijn hand op de schutting. „Ik heb hem meerdere keren gevraagd om zijn hand weg te halen.” Volgens de politie hadden de buurman en buurvrouw allebei verwondingen opgelopen.

De zaak had volgens de officier niet voor de rechter hoeven te komen. Het Openbaar Ministerie (OM) stuurde een bemiddelaar naar Parrega, maar geen van de ruziënde partijen was bereid om actief mee te werken aan een oplossing. Zo werd het een strafzaak.

Een voorwaardelijke straf zou voor de andere partij een middel zijn om de verdachte uit de tent te lokken, dus had Meijer maar besloten om een onvoorwaardelijke boete te eisen en ook geen werkstraf, wat een zwaardere sanctie is. De inbreng van de buren in de slepende ruzie liet de officier meewegen. „Als er niet een langlopend conflict onder had gezeten, had ik een andere straf geëist”, aldus Meijer. De man mag de boete in tien maandelijkse termijnen van 75 euro betalen.

Nieuws

menu