Lagere straf dan geëist voor botsing in tunnel

FOTO ANP

Een 49-jarige inwoner van Sneek die op 3 maart vorig jaar in het aquaduct onder de Ie bij Woudsend met zijn auto op een tegenligger is gebotst, is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur waarvan de helft voorwaardelijk en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De rechtbank oordeelde dat de Sneker zich schuldig heeft gemaakt aan een verkeersovertreding: hij heeft onvoldoende rechts gehouden toen hij in de tunnelbak een langzaam rijdende vrachtwagen ontwaarde. In een reflex gooide de man het stuur om, waarna hij frontaal op een tegemoetkomende auto botste.

De bestuurder van die auto, een 75-jarige inwoner van Makkum, liep zware verwondingen op. De man hield aan de botsing een fractuur aan de wervelkolom over, een klaplong, een gebroken rib en hersenletsel. De Makkumer heeft nog een hele poos een nekbrace moeten dragen. Hij zal waarschijnlijk nooit meer de oude worden.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. De officier oordeelde dat de Sneker ,,aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend” heeft gereden, wat volgens de wet een misdrijf is.

De rechtbank vond dat de verdachte niet voor zijn verantwoordelijkheid is weggelopen: hij heeft geprobeerd contact te zoeken met het slachtoffer. Toen dat in eerste instantie niet lukte, stuurde hij alvast een bos bloemen. Ook had hij geen strafblad.

Nieuws

menu