KNRM rukte vorig jaar 446 keer uit in Friesland: veel motorstoringen en verstrikte kajakkers

In actie om een koe te redden. FOTO ONCKO QUIRIJN VAN KAMMEN

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2019 in Friesland 446 keer uitgevaren. Dat is iets meer dan een jaar eerder (429).
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Ameland
De Fryske Marren
Harlingen
Noardeast-Fryslân
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

Landelijk is 2.458 keer uitgevaren. De KNRM zegt dat er een opvallende stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij.

Het station van Hindeloopen - verantwoordelijk voor de driehoek tussen Stavoren, de Afsluitdijk en Makkum - moest verreweg het vaakst het water op: 108 maal. Het is daarmee één van de drukste stations van het land. Harlingen volgt met 56 reddingsacties.

De tekst loopt door onder de infographic.

,,We hebben afgelopen jaar veel jachten met motorstoringen gehad’’, blikt schipper Henk-Jan Kuin van station Hindeloopen terug. ,,Ook raakten regelmatig kitesurfers verstrikt en we hebben vastgelopen huurboten gehad.’’ Het meest opvallende incident noemt hij de 43-jarige Zweedse vrouw die eind juli bij Makkum verdronk. Ze was een dagje naar het strand en viel van een opblaaszwaan. ,,We hadden vorig jaar ook nog een kajakker die onderweg was van Makkum naar Den Oever, met windkracht 5. Hij viel en raakte onderkoeld. De man kon nog wel bellen en is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.’’

Drukte in juli bij Reddingsbrigade en KNRM

Eind juli was het alle hens aan dek bij de reddingsdiensten. Bij de Reddingsbrigade leidde het warme weer tot een recordaantal van 1200 zwemmers dat in rivieren, meren en de zee in de problemen kwam.

Lees ook | Reddingsbrigade moest 1200 mensen uit het water halen

Ook bij de KNRM was het destijds druk. ,,Er waren toen wel zes dingen op een dag en soms zelfs drie meldingen op hetzelfde moment’’, weet Kuin nog. ,,Dan moet je keuzes maken. Soms ben je bezig met een uitruk en komt er iets tussendoor.’’ In overleg met de Kustwacht wordt dan bepaald welke melding prioriteit krijgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een motorboot met een storing even blijft liggen en dat de vrijwilligers van de KNRM zich spoeden naar een meer dringende hulpvraag.

De tekst loopt door onder de infographic.

Het station van Hindeloopen heeft ongeveer twintig vrijwilligers die varen. Over de bezetting is Kuin, havenmeester van Hindeloopen en dus vrijwel altijd beschikbaar, niet te spreken. Er is een tekort aan vrijwilligers dat tijdens kantooruren bij calamiteiten de boot op kan. In de avonden en weekenden is dat geen probleem. ,,Het gaat goed met ons station, maar veel mensen die hier wel wonen, werken ergens anders. Zij mogen dan niet altijd weg van hun baas. Het zou mooi zijn als werkgevers wat coulanter zijn naar hun werknemers toe, als ze bijvoorbeeld weg moeten voor een melding. Dat zou ons erg helpen.’’

Nieuws

menu