Jurjen Joustra, die een chronische spierziekte heeft, fietst in de hitte de Elfstedentocht op de tandem

Jurjen Joustra, die een chronische spierziekte heeft, fietst in de hitte de Elfstedentocht op de tandem Foto: Simon Bleeker

In de zon op de tandem de Elfstedentocht fietsen, dat doet Jurjen Joustra. Joustra, die een chronische spierziekte heeft, zamelt met deze fietstocht geld in voor een goed doel.

Samen met twee begeleiders legt Joustra de tocht, in twee dagen, af op een aangepaste tandem. Deze fiets van het merk Hasepino heeft trapondersteuning en heeft een ligstoel voorop. Volgens begeleider Jeroen Verweerde mag je de Elfstedentocht volgens de regels niet met een e-bike afleggen.

Hierdoor hebben ze alles zelf geregeld. ,,Normaal begint en eindigt de Elfstedentocht in Bolsward, doordat Jurjen bij de Elfstedenboog wilde beginnen en eindigen hebben we zelf een week lang de route uitgestippeld.” Ze zijn zeven weken geleden begonnen met het regelen en zijn een week later begonnen met trainen. ,,We trainen drie keer per week”, aldus Joustra. ,,Een rondje dat we dan fietsen is tussen de twintig en dertig kilometer”, vult Verweerde aan.

Spastische diplegie

Het fietsen van de Elfstedentocht is een wens van Joustra, die spastische diplegie heeft. Dit is een chronische spierziekte. Met de fietstocht haalt Joustra geld op voor Compassion. Het zorginitiatief waar Joustra bij zit, heeft een bepaalde werkgroep die een project ondersteund van hulporganisatie Compassion. Bij dit project wordt er geld ingezameld voor moeders en baby’s in Brazilie. Via de werkgroep bij Zorginitiatief de Bosk is de fietstocht met het goede doel gekoppeld, legt Arjen Westrik, relatiebeheerder bij Compassion, uit.

,,Momenteel is er al 3600 euro opgehaald en het wordt meer”, zegt Pietje Loonstra van Zorginitiatief de Bosk. Voor de fietstocht was er, volgens Verweerde, geen gelddoel opgesteld. Toch kan er nog steeds gesponsord worden via de werkgroep van het zorginitiatief. ,,Soms komen de sponsors uit onverwachte hoek”, aldus Loonstra.

Hitte

Donderdag gaan Joustra en zijn begeleiders een uur eerder beginnen vanwege de voorspelde hitte. ,,Op donderdag hebben we open vlaktes op de route. Bij Franeker is het zwaarste stuk van de tocht”, aldus Verweerde. Door de voorspelde hitte nemen ze extra pauzes tijdens het fietsen en wisselen de twee begeleiders elkaar af om de veertig kilometer. Uiteindelijk hopen ze tussen half drie en half vier aan te komen in Leeuwarden.


Nieuws

menu