Friese supermarkten sluiten de deuren eerder vanwege alcoholverbod: 'Mijn medewerkers hebben al genoeg voor de kiezen gehad'

De Jumbo Kooistra-vestiging in Wommels. Foto: Catrinus van der Veen

Jumbo Kooistra, met acht Friese vestigingen, en Poiesz Supermarkten, met zo’n vijftig Friese vestigingen, sluiten de deuren vanaf morgenavond al om 20:00 uur. Dit vanwege het aangekondigde verkoopverbod voor alcohol na dat tijdstip. Meer supermarkten volgen het voorbeeld.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân

Eigenaar Erik Kooistra wil discussie in zijn supermarkten voorkomen en vooral de medewerkers beschermen. ,,Die hebben al genoeg voor de kiezen gehad’’, stelt hij.

De afgelopen maanden werden zij, aldus Kooistra, voor van alles en nog wat uitgemaakt door ongeduldige en boze klanten. Jumbo Kooistra voert een actief deurbeleid en wijst klanten al sinds de uitbraak van het coronavirus in maart scherp op de geldende coronamaatregelen.

Kooistra beseft dat hij omzet gaat mislopen, nu hij de vestigingen een uur eerder dicht doet. Maar eigenlijk interesseert hem dat niet eens zo heel veel, zegt Kooistra eerlijk. ,,Natuurlijk heb je een ondernemershart en doet dat wel zeer, maar het is voor mijn medewerkers rustiger en veiliger als we dicht gaan. Dat was geen moeilijke keuze. De medewerkers zijn mijn grootste bezit en ik wil dat ze gemotiveerd blijven en ze niet opzadelen met dit probleem.’’

'Maar als eigenaar kies ik voor sluiten en ik wil hiermee een signaal afgeven'

Een aantal bedrijfsmanagers stribbelde woensdagochtend nog wel wat tegen, toen Kooistra zijn voornemen uitsprak in een video-overleg. Zij zien omzet verdampen. ,,Maar als eigenaar kies ik voor sluiten en ik wil hiermee een signaal afgeven. We hebben in sommige winkels ook veel gastarbeiders uit bijvoorbeeld Polen. Hoe moet je die gaan uitleggen dat je na acht uur geen alcohol meer verkoopt?’’

Kooistra verwacht dat meer supermarktketens zullen volgen en de deur na 20:00 uur op slot doen. Want hoe handhaaf je als een klant om 20.01 uur met een kratje bier bij de kassa staat? ,,Ik wil er geen discussie over, want dat gaat wel komen als je open blijft.’’

Ook Poiesz sluit om 20:00 uur

Ook Poiesz Supermarkten kondigde woensdag aan dezelfde lijn te volgen: alle supermarkten gaan om 20:00 uur dicht om discussie en mogelijke agressie aan de deur te voorkomen en de medewerkers te beschermen. „We willen medewerkers niet in de rol van handhaver plaatsen”, zegt Jan Hoitema, woordvoerder van de keten.

Keten Deen, met 80 vestigingen in heel Nederland, maakte eerder op de dag al bekend de winkels om acht uur dicht te doen . Inmiddels hebben Spar Boonstra en de Albert Heijn in Dokkum ook aangegeven eerder dicht te gaan.

Jumbo en AH blijven open

Ketens Albert Heijn en Jumbo zijn vooralsnog niet van plan hun winkels vervroegd te sluiten wegens het verbod op de verkoop van alcohol na 20:00 uur. Dat geldt voor de niet-franchisers. Jumbo meldt vanaf 20:00 uur de schappen met alcohol af te sluiten met linten. Slijterijen in winkels worden ook om dat tijdstip gesloten. De filialen zullen klanten attenderen op de maatregel.

Albert Heijn laat weten de winkeltijden te handhaven. Filialen die tot 21.00 of 22.00 uur open zijn, blijven dat ook. ,,We willen klanten de mogelijkheid geven gewoon hun boodschappen te doen’‘, zegt een woordvoerster.

Klanten worden door middel van posters in de winkel geïnformeerd. Vanaf 19.30 uur wordt iedere avond via de winkelradio omgeroepen en zal een medewerker bij de ingang waarschuwen dat er na 20.00 uur geen alcohol meer wordt verkocht. Winkels gaan de gangpaden en schappen waar de alcoholische dranken staan, zo goed mogelijk afdekken.

,,Als een klant na acht uur met alcohol aan de kassa staat, zijn wij helaas genoodzaakt de verkoop te weigeren’‘, legt de woordvoerster uit. ,,De kassamedewerker neemt het product in en rekent het niet af. Als een klant gebruikmaakt van zelfscan en alcohol wil afrekenen, zorgt een van onze collega’s ervoor dat dit product uit de digitale boodschappenlijst verdwijnt en neemt hij/zij het product weer in.’‘

Nieuws

menu