Joods onderduikkind Rob Moscou overleefde de oorlog in IJlst (vanavond is hij te zien in een documentaire)

Rob Moscou werd als baby vanuit Amsterdam naar Friesland gesmokkeld. Foto: Niels Westra

Woensdag is de Wereld Holocaust Herdenking. Het tv-programma Kruispunt besteedt daarom maandagavond aandacht aan twee holocaustoverlevenden: Betty Mock en Rob Moscou. Moscou werd als baby van Amsterdam naar IJlst gesmokkeld.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Mock en Moscou verloren beiden hun ouders en veel familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het tweetal - geen familie - werd in 1946 geadopteerd door twee zussen in het Gooi. Samen met interviewer Frénk van der Linden gaan zij op reis door hun leven en onderzoeken hoe zij op verschillende manieren met hun verleden zijn omgegaan.

De Terugkeer van de Joodse Kinderen

Als baby wordt Moscou van Amsterdam naar IJlst gesmokkeld en daar overleeft hij de oorlog bij de familie De Vlugt. Als hij later op onderzoek gaat naar zijn eigen verleden, blijkt hij een van de meer dan honderd kinderen te zijn die is gered door medicijnstudente Iet van Dijk.

De Leeuwarder Courant publiceerde, voor het project De Terugkeer van de Joodse Kinderen , meerdere artikelen over de groep waartoe Van Dijk behoorde en de ‘smokkelkinderen’ die naar Friesland werden gebracht.

De aflevering van Kruispunt met Rob Moscou is maandag te zien op NPO 2 om 22:50.

Nieuws

menu