Jaarmarkt en Agrarisch Plein zorgen toch voor Bolletongersdei-stemming in Bolsward

Sanne en Jesse achter het stuur van één van de tractors op het Broereplein. Foto: PETRA KROON

De Stichting Bolletongersdei besloot ruim twee jaar geleden al tot een koerswijziging en een afgeslankte programmering, waardoor het zich op de eerste donderdag van oktober alleen zou richten op het ringrijden. Door corona ging daar een streep door. Wat overbleef was de jaarmarkt en het Agrarisch Plein.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De geur van koeien in het centrum van Bolsward is al een paar jaar passé, en ook buiten het centrum werd geen kalverenkeuring georganiseerd. Toch zorgde de jaarmarkt voor een vleugje Bolletongersdei-stemming. Al had ook dit heel wat voeten in de aarde.

Aanpoten

Want door de wisselende regelgeving rondom het coronavirus werd pas laat duidelijk dat de markt -geïnitieerd door de gemeente- überhaupt door zou gaan. Het was aanpoten in de laatste weken, erkent marktmeester Sjoerd Reitsma. ,,We wisten dat het door zou gaan, maar nog niet in welke vorm. De laatste drie weken heeft vijftig procent van de deelnemers zich nog aangemeld.”

Duizend meter aan kramen stond donderdag uitgestald in de Bolswarder binnenstad. Reitsma koos een indeling die hem goeddunkte. ,,Niet alle kleding bij elkaar’, noemt hij als klein voorbeeld. Dat kwam ‘m in eerste instantie op de nodige kritiek van sommige ondernemers te staan, maar na afloop was er ,,één en al lof”, vertelt hij opgelucht. ,,Negentig procent was zeer tevreden. Ze waren verrast dat ze zo veel verkocht hadden. Dat was voor mij een bevestiging.”

Agrarisch Plein

Een centrale plek -op het Broereplein- was ingericht met tractors en ander materieel. Sjors Ketelaar, eigenaar van een landbouwmechanisatiebedrijf, pakte de handschoen op om het Agrarisch Plein in te richten. ,,We hadden het super voor elkaar”, kijkt hij tevreden terug. ,,’Dit had tien jaar eerder gemoeten’, zeiden sommigen.”

De deelnemende agrariërs hebben volgens hem ‘nog nooit zoveel klanten gehad’. De locatie in de doorgaande route van de markt was een schot in de roos: ,,De boeren kwamen even bij ons en de vrouwen gingen de markt over.” Ketelaar sponsorde het geheel zelf. ,,Je kunt alles wel uitstellen, maar dan komt er niets.”

Volgend jaar wordt dit concept als het aan hem ligt herhaald: ,,Anders komen we niet”, klinkt het stellig. En als hij verder filosofeert: ,,Ik hoop ooit het vee in de Broerekerk te krijgen.”

Nieuws

Meest gelezen