Is de keet in Warns de coronabrandhaard? Of is het toch de school in Sneek?

De gemeente Súdwest Fryslân is de corona-hotspot van Noord-Nederland. En vanuit een jongerenkeet in Warns zou het virus scholen in Koudum en Sneek hebben bereikt.

De jongeren van de keet in Warns.

De jongeren van de keet in Warns. FOTO NIELS DE VRIES

De keet-groep las het woensdag in de krant. ,,What the fuck’’, dacht penningmeester Wieger (15). Het dorp telt vier jongerenketen, maar iedereen wist onmiddellijk om welke plek het ging. Warns is klein, het nieuws ging snel en Wieger en zijn vrienden en vriendinnen werden scheef aangekeken.

,,Ineens kregen wij de schuld’’, zegt vaste keetgast Meike (14). ,,Op school zeiden leerlingen; door jullie keet zitten wij nu in de problemen.’’

Heel oneerlijk, vindt de vriendengroep. Want volgens hen is het precies andersom. Voordat het virus in hun stacaravan landde was het al op scholengemeenschap Bogerman in Sneek.

Verstopte neus

En via Wieger kwam het wel heel dichtbij. Op 3 december hoorde hij dat hij corona had. Hij kreeg het van een klasgenoot in Sneek, denkt hij. ,,Drie in mijn klas waren besmet.’’ Na de positieve tests ging een deel van zijn klasgenoten in quarantaine en na twee dagen kwam de GGD, die het spoor van de patiënten volgde, bij de keet-groep uit. Ze gingen meteen in isolatie en bij nader inzien bleken ze allemaal gezond.

Alleen Wieger was dus de klos. Net als altijd eigenlijk had hij een verstopte neus, zegt hij, maar zijn moeder vertrouwde het niet. Omdat Wieger en zijn tweelingbroer Hielke op 3 december hun verjaardag zouden vieren en opa en oma misschien op bezoek zouden komen wilde ze dat hij zich liet testen. Wieger: ,,Ik dacht eerst: wat een bullshit maar achteraf had ze wel gelijk.’’

Op de dag van zijn verjaardag kwam de uitslag, maar toen zat hij al in quarantaine. Hij kreeg een eigen wc toegewezen en moest zijn eigen was en zijn eigen vaat in de wasmachines stoppen.

,,Iedereen is echt heel voorzichtig’’, bezweert moeder Taetske Albada-Veenstra. Haar dochter is ook een vaste keet-ganger, maar toen de GGD-informatie over de keet naar buiten kwam ontplofte haar telefoon. ,,Waarom is die keet nog open?’’, hoorde ze. ,,Waarom klonteren die kinderen nog bijelkaar?’

Maar jongeren mogen toch ook met elkaar sporten, zegt ze. En ook op school zitten ze toch ook samen in de klas? Waarom zouden ze elkaar dan niet mogen zien in hun eigen stacaravan?

Vriendenclubjes

Vaak moesten ze er wel om zeuren, zegt de keetgroep. Iris (15): ,,Mijn vader vond het moeilijk, maar mijn moeder vond het goed dat ik ging.’’ Hielke: ,,We staan bij Bogerman Sneek immers ook met z’n allen in de kantine.’’

Bovendien kriebelt het op zaterdagavond. In hun grote stacaravan hebben ze een bar gebouwd en vier banken neergezet. Zaterdagavond is keet-avond. Wat ze er doen? De groep zwijgt even. Nou gewoon. Lachen. Kletsen. En Wieger zingt graag. Zijn favoriet is het nummer ‘Myn alde Puch’ van ‘De Doelleaze’.

Gegrinnik. Voor het gesprek met de krant zijn vier groepsleden samengekomen in het Dorpshuis want de keet is dicht. Meteen op 3 december, nadat Hielke besmet bleek, ging de deur op slot. En vrijdagkregen ze een brief. Alle keten in de gemeente moesten op vrijdagmiddag drie uur op slot zijn gedraaid.

Het gaat nu eenmaal niet goed, zegt burgemeester Jannewietske de Vries van Sudwest Fryslan en omdat het virus nu opvallend vaak toeslaat bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud is het beleid aangescherpt.

Tot nog toe ging het RIVM ervan uit dat jongeren elkaar amper aanstaken maar nu staat in de richtlijnen dat kleine groepjes leerlingen op scholen elkaar toch kunnen besmetten en dat in ruim de helft van alle gevallen vriendenclubjes buiten school het virus oplopen. ,,Pas daarom op’’, zegt de burgemeester. Ook in de vakantie. De keet-club humt gehoorzaam. Hielke: ,,Het is na de vakantie toch toetsweek.’’ En Jannewietske de Vries? Die is trots. ,,Grutsk op de bern. Op hoe goed se it dogge.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Coronavirus