Inwoners Tjerkwerd staan model voor Elfstedenkunstwerk: 'Het is voor de eeuwigheid'

Tjerkwerder Sjoerd Bouma wordt 'voor de eeuwigheid' vastgelegd. Kunstenaar Pieter Jan Stallen kijkt op de voorgrond toe.

Eén voor één druppelden veertien inwoners van Tjerkwerd afgelopen weekend basisschool De Reinbôge binnen. De gymzaal was voor de gelegenheid omgebouwd tot fotostudio, waar de dorpsgenoten model stonden voor het elfstedenkunstwerk Fyftjin en Fierder.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Op de tafels in de gemeenschappelijke ruimte liggen allerlei attributen uitgestald. Ze zijn symbolisch voor het jaartal waarin in de vorige eeuw een Elfstedentocht geschaatst werd. Platte petten, pofbroeken, bolhoeden en een verscheidenheid aan oude camera’s: het zijn subtiele verwijzingen die een tijdsbeeld moeten schetsen.

Anekdotes

,,Deze is voor de eeuwigheid”, zegt Pieter Jan Stallen steevast als de ‘winnende’ foto is geschoten. Het gaat sneller dan verwacht. De Arnhemse kunstenaar en zijn team hebben twee dagen uitgetrokken, maar tussendoor is volop ruimte voor napraten. En voor elfsteden-anekdotes. Een dankbaar onderwerp, vindt ook dorpsgenoot Sjoerd Bouma, die de tocht van 1954 toebedeeld krijgt. Hij poseert met pet, sigaar en Zippo. ,,Het is een geweldig initiatief”, meent Bouma. ,,Een stukje van Tjerkwerd wordt vereeuwigd. Ik zie het helemaal voor me: over tien jaar komen hier bussen vol Japanners om bij het kunstwerk te kijken.”

,,Het spreekt echt tot de verbeelding”, gaat hij verder. ,,Je wordt het verhaal ingezogen.”

,,Hij was de eerste die zijn hand opstak toen ik het verhaal anderhalf jaar geleden presenteerde in het dorpshuis”, aldus Stallen. De kunstenaar had Bouma -een karakteristieke verschijning- zelf ook al op de korrel en was blij met diens medewerking. ,,Jou wil ik er bij hebben”, herhaalt hij zijn gedachten van toen.

‘Leuk project’

Ook dertien andere dorpsgenoten vullen een aanmeldformulier in. Onder hen Sygnie Steenstra (20): ,,Het is een leuk project”, verklaart ze haar deelname. ,,Mijn moeder zei tegen me: is dat niks voor jou?” Heel veel poespas komt er niet kijken bij ‘haar’ jaar, 1997: ,,Ik hoefde alleen maar donkere kleren aan te doen”, zegt ze. ,,Het ging best snel allemaal.”

Brugwachter Arnold van Veen komt in zijn pauze langs. Zijn verkleedpartij is wat uitgebreider: hij krijgt een kostuum van de Rijkspolitie aangemeten. Jaartal: 1956. De veel te lange mouwen worden nog een aantal keer omgeslagen en een paar rijlaarzen passen prima bij het geheel. De politiepet maakt het af. Dan wordt ook hij ‘voor de eeuwigheid’ vastgelegd.

Willem-Alexander

,,De contouren zijn belangrijk”, legt Stallen uit. ,,Het zijn de vormen die de aandacht trekken.” De foto’s worden verwerkt tot silhouetten die worden gesneden uit platen cortenstaal. Het geheel verrijst als kunstwerk langs de oever van de Trekvaart, net buiten Tjerkwerd. Veertien toeschouwers en één schaatser: dat is Willem-Alexander, die als W.A. van Buren in 1986 de Elfstedentocht voltooide.

Zijn beeld wordt gereconstrueerd uit fotomateriaal. Stallen gaf dit weekend nog maar eens aan dat hij vurig hoopt op de komst van de koning bij de onthulling van het kunstwerk. Dat zal ergens in de komende wintermaanden plaatsvinden. Voor de eeuwigheid.

Nieuws

Meest gelezen