Ineke uit Bolsward was te zien in een ontroerende uitzending van Uitstel van Executie: 'Weet je, het kan jou ook overkomen'

Menig tv-kijker zal maandagavond een traantje hebben weggepinkt tijdens het programma Uitstel van Executie, waaraan Ineke Westerhof uit Bolsward meedeed.

Een emotionele Ineke Westerhof. SCREENSHOT RTL

Een emotionele Ineke Westerhof. SCREENSHOT RTL

Het leven van Westerhof was een tranendal. Ze is gescheiden, kocht in 2011 een huisje in de 2e Hollandiastraat in Bolsward en moest alles zelf maar zien te rooien. Tel daarbij op dat ze drie kinderen heeft en ook nam Westerhof - die in de gehandicaptenzorg werkte - een meervoudig gehandicapt meisje in huis om voor te zorgen. In 2015 raakte ze betrokken bij een auto-ongeluk, waaraan ze blijvende klachten overhield. Dat resulteerde erin dat Westerhof in de ziektewet belandde en haar inkomen stukje bij beetje zag dalen.

,,Ik heb veel verschillende baantjes geprobeerd, maar heb een complex ziektebeeld’’, blikt Westerhof terug. ,,Iedere keer is er wel iets waar je mee wordt geconfronteerd en dat is heftig. Het hakt er wel in.’’ De Bolswardse heeft reuma en een prikkelverwerkingsstoornis, waardoor het haar gauw te veel wordt. Inmiddels is ze voor 46 procent afgekeurd.

Eigen reserves op aan vaste lasten

Westerhof kreeg wel een schadevergoeding, maar werd niet financieel gecompenseerd voor alle gemiste inkomsten. Dit omdat de verzekeraar vond dat het lastig was te bewijzen dat de klachten er ook zonder het ongeval niet waren geweest en dat ze daardoor minder kon werken. ,,Door toedoen van iemand anders ben ik in deze situatie beland. Het kan iedereen overkomen, ik had de zaakjes goed voor elkaar, ondanks de reuma.’’ Tot overmaat van ramp kreeg haar zoon ook nog eens een herseninfarct. Dat was de druppel.

Het werd voor Westerhof steeds lastiger de rekeningen te betalen. Haar eigen reserves maakte ze op aan de vaste lasten. Het ging niet meer. Een jaar geleden schreef ze daarom een brief naar Uitstel van Executie , het programma van presentator Martijn Krabbé. Snel kreeg ze een reactie: ze mocht meedoen. Krabbé en zijn team helpen mensen die het financieel zwaar hebben hun huis op te knappen en dat te verkopen. Doel is dan een betere woonsituatie voor de persoon die wordt geholpen en hopelijk een schuldenvrij leven. ,,Als ik die brief niet had geschreven, had ik het huis met verlies moeten verkopen en had ik nu in een huurhuis gezeten.’’ Dat op zichzelf is geen ramp, benadrukt Westerhof, maar wel als je met een restschuld van je koophuis blijft zitten.

 

Westerhof werd door Krabbé voor de keuze gesteld: of fors lagere maandlasten en een huis vol gebreken, of een verbouwing en dan het huis verkopen om vervolgens elders in een huurhuis te gaan wonen. Die boodschap kwam hard aan, want wat had ze het fijn, daar aan de 2e Hollandiastraat in Bolsward.

Maar dat was nog buiten financieel deskundige Eef van Opdorp, de bank en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gerekend. Die laatste twee toonden zich van hun menselijke kant en er geschiedde, aldus de programmamakers, een wonder. Voor het eerst in dertien jaar kon een huis worden verbouwd én mocht de eigenaar er blijven wonen. ,,Het is een aaneenschakeling van mini-wonders die een groot wonder zijn geworden. Ik kan het niet verklaren hoe het kan’’, zei Van Opdorp. De komende 20 jaar is Westerhof wat huisvesting betreft vrij van zorgen. Ze hoeft slechts tussen de 175 en 200 euro per maand af te lossen. En dat is nogal een verschil, vergeleken met de 686 euro die ze eerder iedere maand voor de hypotheek diende op te hoesten.

'Ik had een bestaande kwaal, dus had ik pech'

Westerhof zit op haar plek in Bolsward, maar heeft het financieel nog altijd lastig. Gelukkig zijn haar hypotheeklasten fors verlaagd en hoeft ze zich geen zorgen te maken dat de cv-ketel uitvalt. Alles in het huis is nieuw. ,,Ik doe vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg, ik help mijn gehandicapte zus waar ik zaken voor regel en mijn ouders zijn in de tachtig, dus daar ben ik ook vaak. Maar daar kan ik de rekeningen niet van betalen. Reserves opbouwen gaat nooit meer lukken. Weet je, het kan jou ook gebeuren. Als je mazzel hebt en je hebt geen onderliggende ziekte, dan kun je bij zo’n ongeluk misschien nog een schadevergoeding krijgen. Ik had een bestaande kwaal, dus had ik pech.’’

Na de uitzending kreeg Westerhof talloze berichten uit haar directe omgeving. De buurt was op de hoogte, want een zaterdagteam van SC Bolsward hielp met de verbouwing en ook in de straat wist iedereen door welke hel Westerhof ging. Om haar te ondersteunen, was de straat tijdens de onthulling van het resultaat van de verbouwing volgehangen met vlaggetjes. Westerhof: ,,Zulke mensen wil je toch gewoon in je leven hebben?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Televisie