Bijna twee jaar lang helpen IJlsters elkaar via een speciaal opgezette Facebookpagina. Ontstaan tijdens de eerste lockdown, is het inmiddels een blijvertje. 'We houden het wel aan', zegt Saskia Rosendaal.

Stichting IJlst750 is de bedenker van de speciale pagina waarop IJlsters elkaar vinden om hulpvragen en hulpaanbod te koppelen. Foto: Martin de Groot

Met een speciale Facebookpagina als platform helpen IJlsters elkaar al bijna twee jaar lang. Tijdens de eerste lockdown vanwege het coronavirus, heeft Stichting IJlst750 de facebookpagina ‘ IJlst- Helpt elkaar’ aangemaakt, om vraag en aanbod in kaart te brengen voor diensten zoals boodschappen doen, medicijnen ophalen of een telefonisch luisterend oor.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Ook is er contact gelegd met de thuiszorg, huisartsenpraktijk, apotheek en de lokale supermarkt. In korte tijd ontstond een sociaal netwerk waarin men elkaar wist te vinden. Verschillende bestuursleden van de stichting zorgden en zorgen dat de verschillende vragen en initiatieven bij elkaar komen.

Het aantal leden van de pagina groeit nog steeds gestaag

“De pagina is niet meer zo actief, maar toch groeit het aantal leden nog wel steeds gestaag, dus we houden het wel aan”, zegt bestuurslid Saskia Rosendaal. De facebookpagina telt op dit moment 465 leden. Op dit sociale media-platform vonden vooral in het begin mensen met hulpvragen en mensen met hulpaanbod elkaar. Op dit moment gaat het om enkele berichten per maand.

“We hebben bovendien een ‘moderator’ die erop let dat er geen commerciële berichten van aanbieders op komen te staan.” Iedereen heeft nu na twee jaar van coronaperikelen wel zijn of haar draai gevonden en aan de belangrijkste hulpvragen is voldaan en zijn verbindingen gelegd. Voor de zekerheid blijft het toch nog maar even bestaan, want het is altijd handig.

Stichting IJlst750 staat te trappelen om weer nieuwe activiteiten te organiseren

Stichting IJlst750 staat sowieso te trappelen om na het slot van de huidige lockdown weer te gaan vergaderen om interessante activiteiten te organiseren om op die manier weer voor sociale verbinding in en om IJlst te zorgen. Want dat is een belangrijke doelstelling door de stichting die in 2014 is opgericht. Als middel worden daar theatervoorstellingen, muziek en andere culturele uitingen voor gebruikt.

“Meestal zes tot zeven keer per jaar”, zegt Saskia. Over anderhalve week staat de eerstvolgende vergadering alweer gepland om vanaf ongeveer april weer activiteiten te kunnen aanbieden voor publiek. “We zijn in 2014 opgericht richting het 750-jarig bestaan van de stad IJlst (in 2018) en toen dat jaar geweest was zijn we blijven bestaan want we vonden het jammer om te stoppen met alles wat we hadden opgebouwd.”

Van atelierweekend tot timmerdorp, tot concerten en meer

Het zomerse timmerdorp is bijvoorbeeld zo’n activiteit waarbij het jammer is als die zou stoppen. “Bedrijven en instellingen uit IJlst helpen altijd goed mee, ook bij andere activiteiten die wij organiseren. In oktober dit jaar hebben we bijvoorbeeld nog een atelierweekend gehad waarbij je bij verschillende kunstenaars langs kon gaan. Dat is heel goed geslaagd.”

Ze vervolgt: Ook de twee concerten in de Mauritiuskerk waren mooi. Je moet een beetje creatief zijn om een leuk avondje uit te organiseren en wij met ons zevenkoppig bestuur vinden dat nog altijd geweldig.”

Nieuws

Meest gelezen