Huurstudio's, starterswoningen en een hub. Dit zijn de plannen voor het voormalige Bogerman College in Wommels

Het voormalige Bogerman College in Wommels transformeert tot woonplek voor jongeren. De projectontwikkelaars denken verder dan alleen de stenen.

Het schoolgebouw waarin appartementen komen met daarachter de tien starterswoningen.

Het schoolgebouw waarin appartementen komen met daarachter de tien starterswoningen. ILLUSTRATIE BLEU BANNER

Ze willen hun handtekening achterlaten. Dat betekent dat projectontwikkelaars Erik Schot en Joost van Kimmenaede van Blue Banner verder denken dan stenen. Dus namen ze bij de nieuwe bestemming van het Bogerman College in Wommels ook de omgeving mee. ,,Die moet er beter van worden. We kijken ook naar het openbare gebied eromheen’’, legt Schot uit.

Toekomst

Blue Banner won de inschrijving die de gemeente Súdwest-Fryslân voor het project uitschreef. In overleg met het dorp was al bepaald dat het sinds 2018 leegstaande schoolgebouw herbestemd moest worden voor jongerenhuisvesting. ,,Dat sprak ons aan. In stedelijke centra proberen wij ook jongeren terug te brengen, maar voor een dorp is het net zo belangrijk dat alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn’’, stelt Van Kimmenaede.

Voorgeschreven was ook dat er twintig wooneenheden moesten komen. Schot en Van Kimmenaede besloten van tevoren in gesprek te gaan met een klein groepje jongeren uit Wommels. Daaruit werd duidelijk dat er een groep is die een gezin wil stichten, graag in eigen dorp wil blijven en dus de koopmarkt op wil. Terwijl er ook thuiswonende jongeren zijn van wie de toekomst nog niet duidelijk is en die liever willen huren.

Zo ontstond de verdeling tussen tien huurstudio’s in het schoolgebouw en tien starterswoningen voor kopers erachter. In de oude, hoge lokalen komen studio’s met een entresol erin. Beneden kan gewoond worden, op de entresol is het slaapgedeelte. Er komen zes appartementen beneden en vier boven. ,,Met brede gangen. Waar je wat neer kan zetten en waar je elkaar eens tegenkomt’’, licht Schot toe.

Hub

Dat ontmoetingsaspect zit ook in de hub die op de plaats van de oude kantine komt. Het is een plek waar wijkbewoners terecht kunnen en waar je kunt lezen, elkaar kunt ontmoeten of kunt werken. Er komen verplaatsbare wanden en flexibele werkplekken. Van Kimmenaede: ,,Net als dat studenten graag buiten hun kamer in de bibliotheek gaan studeren, denken wij dat er behoefte is om los van je woning ergens anders te kunnen werken. Er wordt steeds meer thuis gewerkt, maar de behoefte om dat niet fysiek in je eigen ruimte te doen, is er.’’

Bij de starterswoningen is ook gedacht aan het sociale aspect. De twee rijtjes van vijf liggen aan een straat, maar die is niet toegankelijk voor auto’s. Dit betegelde gedeelte is geschikt voor bloembakken en zitjes en moet zo een verblijfsplek worden. Door de hoge eisen die aan duurzaamheid en energiebesparing werden gesteld, redt Blue Banner het niet de huizen voor de eerder gewenste 150.000 euro neer te zetten. De prijs zal eerder in de richting van 225.000 euro gaan, zeggen de twee.

Voorbereiding

De verhuur en het beheer van de hub neemt Blue Banner zelf op zich. Daarin hebben ze inmiddels ervaring. Zoals met de vroegere Capelleschool in Steenwijk, waar ze samen met architectenbureau BA32 negen woningen realiseerden. Hetzelfde architectenbureau is ingeschakeld om het Bogermanpand in ere te herstellen. Zo zullen in de studio’s boven de spanten weer zichtbaar worden.

Het project zit nu in de fase van voorbereiding voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Daar gaat zomaar driekwart jaar overheen, schatten de projectontwikkelaars. Als er geen bezwaren komen, hopen ze eind volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen. Na de zomervakantie wordt uitleg gegeven aan de doelgroep en de buurt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân