Hotel Galamadammen in Koudum wil expansie met vijftig nieuwe huizen

Zomerse drukte op het water bij hotel Galamadammen in Koudum. FOTO LC

Hotel Galamadammen in Koudum (nu in gebruik als vluchtelingenopvang) maakt met vijftig nieuwe huizen een herstart.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Hotel Galamadammen in Koudum wil opnieuw beginnen met een flinke uitbreiding. Met de bouw van vijftig recreatiewoningen, uitbreiding van het hotel, de jachthaven aan De Morra en 184 parkeerplaatsen wil eigenaar Egbert Steenbergen het complex nieuw leven inblazen. Hij voert hierover gesprekken met de gemeente Súdwest-Fryslân. Het college van burgemeester en wethouders wil meewerken aan de uitbreidingsplannen.

Vluchtelingen

Het familiehotel sloot aan het begin van de coronacrisis, in april 2020, de deuren. Steenbergen had na een verbouwing zelf het faillissement aangevraagd. De onderneming boekte toen al enkele jaren rode cijfers. Sinds maart verblijven er tijdelijk ongeveer 160 vluchtelingen uit Oekraïne in Koudum.

Steenbergen nam in het seizoen 2013-2014 de exploitatie over van het hotel met 46 kamers, het restaurant en twee jachthavens met in totaal 195 ligplaatsen. De eigenaar heeft voor zijn toekomstplan meer vierkante meters nodig dan in oude afspraken met de gemeente is vastgelegd. De huizen komen rond de haven en aan de noordwestelijke kant langs het Poelspaed te staan.

Het college wil geen ‘massaal ogend gebouw’. De provincie moet ook goedkeuring geven: de vakantiehuizen zijn ingetekend op een stuk zogenoemd weidevogelkansgebied. Onderzoek naar mogelijke verstoring is nodig. Steenbergen krijgt anderhalf jaar de tijd van de gemeente om zijn ideeën tot in detail uit te werken. Hij heeft al een architect in de arm genomen en is nu op zoek naar investeerders.

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân moet zich op termijn nog buigen over de plannen.

Nieuws

menu