Honderden huiseigenaren wonen ondertussen zelf in de sociale huur: een huurder uit Súdwest houdt er 59 koophuizen op na

FOTO PIXABAY

Ruim duizend Nederlanders huren een huis van een woningbouwcorporatie en zijn tegelijkertijd eigenaar van één of meerdere huizen of appartementen. In de gemeente Súdwest-Fryslân is er zelfs een huurder die 59 koophuizen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en het Kadaster.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De inwoner van Súdwest maakt het wel heel bont, maar ook in Leeuwarden wonen twee huiseigenaren die in een sociale huurwoning wonen, zij bezitten in totaal 16 huizen.

De meeste van de 2,4 miljoenen huizen van corporaties in ons land worden verhuurd aan mensen met een smalle beurs. Die betalen meestal maximaal 752 euro per maand. Een klein aantal huurwoningen wordt voor hogere prijzen verhuurd, tot 1100 euro. In bijna heel Nederland is er een schreeuwend tekort aan huurwoningen. In sommige steden staan belangstellenden zo’n tien jaar op een wachtlijst alvorens ze in aanmerking komen voor een betaalbaar huis.

Corporatiekoepel Aedes zegt onaangenaam verrast te zijn door het Kadasteronderzoek, maar wijst er op dat er geen wet is die mensen verbiedt woningen te bezitten en in een corporatiehuis te wonen, zolang dat maar het hoofdverblijf is. Corporaties zijn dus machteloos tegen deze extreme vorm van scheefhuren, zo lang de wet hiervoor niet wordt gewijzigd.

Ophef

Marcel Trip van de landelijke Woonbond vindt scheefhuren ook verwerpelijk. Het is niet de bedoeling dat mensen met een flink inkomen of vermogen beslag leggen op sociale huurwoningen, zegt hij.

,,Ik snap de ophef wel. Maar het is een kleine groep en een gering aantal woningen op het totale aantal. De werkelijke problemen in de sociale volkshuisvesting liggen op een geheel ander vlak. Er zijn de afgelopen vijf jaar meer dan honderdduizend sociale huurwoningen verdwenen. Ze zijn verkocht, overgegaan naar de vrije markt of afgebroken. Het afbouwen van de sociale sector is al tien jaar het beleid van het kabinet. We moeten focussen op het bijbouwen van woningen om iets aan de problemen te kunnen doen’’, aldus Trip.

„Elke woning die bezet wordt gehouden door iemand die er geen recht op heeft, is er één te veel. Dit moet anders”, zegt PvdA-raadslid Habtuma de Hoop erover. Hij stelt hierover donderdagavond vragen in de gemeenteraad van Súdwest.

Nieuws

menu