Hoge golven en harde wind: suppers begeven zich niet op de Sleattemer Mar

Suppers komen door Sneek. FOTO MAYOLA DIJKSMAN

Suppers komen door Sneek. FOTO MAYOLA DIJKSMAN

Het weer was woensdag spelbreker voor de circa 130 deelnemers aan de vijfdaagse SUP 11-City Tour. De organisatie heeft de eerste etappe ingekort, de suppers gingen niet in Sloten maar in Woudsend van het water.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Vanwege hoge golven en veel wind was het te gevaarlijk de suppers het Sleattemer Mar op te sturen, aldus Anne-Marie Reichman Totah van de organisatie.

De deelnemers, die in vijf etappes de Elfstedentocht staand peddelen, zullen hun tocht donderdag, zegt ze, wel weer vanuit Sloten vervolgen.

Afgelopen weekend volbrachten 24 deelnemers al de non-stopvariant van de SUP-Elfstedentocht. Zij moesten de 200 kilometer in maximaal 38 uur voltooien.

Lees ook: Honderden suppen door Leeuwarder stadsgrachten, maar recordpoging mislukt

Aan de vijfdaagse variant doen deelnemers mee uit dertig landen, waaronder Panama, Singapore, Polen, Argentinië, Zuid-Afrika, China, Chili en Australië.

Clinics

De deelnemers doen niet enkel op sportieve gronden mee aan de meerdaagse variant van de SUP 11-City Tour. Een deel van hen heeft zich dit jaar specifiek toegelegd op het vijf dagen lang opruimen van zwerfafval uit het water. ,,We willen zien hoeveel kilo’s we uit het water kunnen halen'', zegt Reichman Totah. ,,Doel is om het water in Friesland schoner achter te laten dan hoe we het gevonden hebben.''

Zij worden hierbij gesteund door mensen uit de kring van SUPclean-up die tijdens de elfstedentocht clinics houden in de Friese steden, waarbij alle dagen extra 'hulptroepen' het water zullen opgaan om plastic en andere rotzooi op te ruimen.

Die club heeft ook als missie om de jeugd bewust te maken van het belang van het schoon houden van het water en de natuur.