Hoe bouw je aan sociale verbondenheid in een wijk waar alle bewoners nieuw zijn?

Normaal zit je er op de eerste rang voor de Sneekweek. Die gaat niet door, maar de luxe Sneker nieuwbouwwijk Houkepoort, tussen de stad en de Snitser Mar, is wel bijna af. Hoe bouw je aan sociale verbondenheid in een wijk waar alle bewoners nieuw zijn?

Bewoners Geuvert Hoekstra (links) en Aranka Hoekstra-Kuik bij hun huis. Het stel startte een buurtvereniging om de sociale verbondenheid in de wijk te ondersteunen.

Bewoners Geuvert Hoekstra (links) en Aranka Hoekstra-Kuik bij hun huis. Het stel startte een buurtvereniging om de sociale verbondenheid in de wijk te ondersteunen. Foto: Niels de Vries

Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Al in 1999 lagen er schetsen voor de Houkepoort. Maar het project verzandde in procedures en de economische crisis van 2008 vertraagde het project ook. Daarna was er nog een bouwfraudeschandaal, toen bleek dat er door een ambtenaar gesjoemeld was met de contracten. Maar toen na de lange aanloop de bouw in september 2017 startte, ging het hard met de Houkepoort. „Dit wordt het mooiste plekje van Sneek”, zei wethouder Gea Wielinga bij de bouwstart destijds. Nu is de wijk bijna klaar.

Uitverkocht