Het restaureren van de door kevers aangevreten stadhuistoren van Bolsward duurt langer dan gedacht

De torenspits van het monumentale Bolswarder stadhuis werd op 28 september 2019 afgetakeld. De bonte knaagkever had de toren zo zwaar aangetast dat het niet veilig meer was die te laten staan. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Bolsward moet langer wachten op de terugkeer van de stadhuistoren. De restauratie van de door kevers aangevreten constructie kost meer tijd dan gedacht.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De toren van het iconische stadhuis zou in maart volgend jaar worden teruggeplaatst, maar dat wordt verschoven naar medio juni. Aannemersbedrijf Friso heeft meer tijd nodig om de restauratieklus te klaren. Ook de kosten stijgen, maar volgens gemeente Súdwest-Fryslân is alles nog steeds te betalen met het beschikbaar gestelde budget.

Wrak

De bonte knaagkever heeft huisgehouden in de eiken draagbalken van het eeuwenoude stadhuis en ook de constructie van de toren aangevreten. De wrakke toren werd vorig jaar oktober onttakeld en in delen per schip naar de bouwplaats van Friso in Sneek vervoerd. Daar is hij helemaal uit elkaar gehaald zodat elke balk kan worden aangepakt.

Het herstel van de toren en het ontwerpen en detailleren van de staalconstructie waarop het bouwwerk straks rust, kost meer tijd dan vooraf ingecalculeerd. Dit betekent een vertraging van vier maanden.

Het stadhuis wordt grondig verbouwd en biedt straks onderdak aan De Tiid, het cultuurhistorisch centrum van Súdwest-Fryslân. Voor de ombouw en facelift was eerst 8 miljoen beschikbaar. Toen de keverschade aan het licht kwam werd er nog eens 3 miljoen aan het budget toegevoegd.

Herinrichting binnenstad

De vertraging raakt ook de herinrichting van de binnenstad. De gemeente gaat die klus niet uitstellen. Bij het terugplaatsen van de toren en het opruimen van de bouwplaats wordt voorzichtig omgesprongen met de nieuwe bestrating.

Nieuws

menu