Het regent complimenten tijdens de tweede kinderconferentie in Súdwest

Het plan voor de toekomstbestendige school oogstte veel lof.

Een ongewone zetelbezetting in de raadszaal van Súdwest. Zo’n veertig kinderen uit de bovenbouw van vier basisscholen namen vrijdagmiddag plaats op het pluche tijdens de tweede editie van de kinderconferentie. Het regende complimenten, maar ook bruikbare ideeën.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

En dat er ook echt naar die suggesties geluisterd wordt, onderstreept burgemeester Jannewietske de Vries aan het einde van de bijeenkomst. ,,Als het goed is sta ik hier volgend jaar met een kinderburgemeester”, meldt ze. Dat is namelijk een idee dat voortkomt uit de eerdere kinderconferentie die in januari vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd in de gemeente.

,,Dat is een gemiste kans”, haakt Mo, één van de meest spreekgrage kinderen, in. Hij zit in groep acht en voor hem komt de oproep te laat. ,,Maar misschien kun je, als je achttien bent, de gemeenteraad in”, countert De Vries.

Wethouder op sneakers

Wethouder Mark de Man is de hele dag aanwezig. Normaal gesproken strak in het pak gestoken, deze dag voor de gelegenheid op sneakers en in een spijkerbroek. ,,Ik ben echt onder de indruk”, zegt hij als hij in het uur daarvoor alle presentaties heeft aangehoord. ,,De rode draad is dat jullie eerst naar anderen kijken en dan pas naar jullie zelf. Dat is echt bewonderenswaardig.” Collega-wethouder Mirjam Bakker heeft woorden van gelijke strekking.

Want aan de hand van vier thema’s zijn de kinderen van de scholen -twee uit Sneek, één uit Bolsward en Wommels- aan de slag gegaan om te kijken waar en of ze de gemeente kunnen verbeteren. ‘Lessen uit coronatijd’, ‘de school van de toekomst’, ‘buiten spelen’ en ‘jezelf kunnen zijn’ worden als voorzetten gegeven. Zij kregen daarbij hulp van raadsleden en gemeentemedewerkers.

Dat we echt wat duurzamer om moeten gaan met de aarde, is de belangrijkste les volgens het eerste groepje, dat pleit voor een oplossing voor het vele plastic afval.

Bingo-kaart voor buitenlessen

En buitenlessen zouden het leren leuker moeten maken, opteren hun opvolgers. Met routes door het bos bijvoorbeeld. Bingo-kaart in de hand en ondertussen opdrachten uitvoeren. ,,En wie een volle bingo-kaart heeft, krijgt wat geld”, is de stimulerende factor hier. Maar minstens zo belangrijk: ,,Iedereen kan meedoen en meedenken. Het is voor jong en oud.”

Ook zouden er meer activiteiten georganiseerd kunnen worden in de verschillende wijken. En ook hier komt de filantropische gedachte snel om de hoek kijken: ,,Zo krijgen we minder eenzame mensen.”

De school voor de toekomst moet volgens presenterende groepje vooral een centrale plek in de wijk zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Een fraai gemaakte poster illustreert het wensenlijstje. ,,Ik hoop dat we die mogen houden”, aldus De Man, die deze dag bij zijn voornaam wordt genoemd. ,,Of dat we er anders in ieder geval een goeie foto van kunnen maken.”

Inclusieve ontmoetingsplek

De ideale buitenspeelplek omschrijven de kinderen die zich daar mee bezighouden -leerlingen van alle scholen zijn door elkaar gehusseld- als een inclusieve ontmoetingsplek. ,,Het moet voor iedereen toegankelijk zijn. En niet één grote speeltuin, maar meerdere kleinere.” Een skatebaan, trampoline en freerunning-obstakels zijn voor de zekerheid vast ingetekend.

Voor het laatste thema –‘jezelf kunnen zijn- is zowaar een compleet lesprogramma opgesteld, af te draaien in de eerste week van het schooljaar. Schitterende noviteit hier: de complimentenkoekjes. Een samenvoeging van complimentendag en gelukskoekjes. ,,Van complimenten worden mensen zelfverzekerder”, is de uitleg hier.

Tot slot wordt gesproken over het leven in een gemengde buurt. Om deze figuurlijke muren te doorbreken is hier, met ook voor symboliek, een buurthuis zonder muren ontworpen. Iedereen is welkom, willen ze maar zeggen. ,,Iedereen kan binnenkomen om nieuwe vrienden te maken. Een gezellig praatje, een bakkie koffie”, zo luidt het wervende praatje.

Complimenten

En waar de interruptiemicrofoon bij raads- en commissievergaderingen doorgaans gebruikt wordt voor lastige vragen, dient deze nu veelal voor complimenten. ,,Ga gewoon een beetje kletsen, dan maak je vanzelf vrienden, ook al hebben ze een anderen huidskleur”, is nog maar eens een inbreng van de eerder genoemde Mo.

Met een aanhoudende stroom warme woorden wordt de tweede kinderconferentie afgesloten. De dag -mede georganiseerd door stichting de Kleine Ambassade- is deels bedoeld om kinderen kennis te laten maken met gemeentepolitiek. ,,Maar ook om te laten weten dat de gemeente een luisterend oor biedt”, vertelt wethouder De Man in zijn slotwoord. ,,Niet alles kan altijd, maar we willen graag meedenken.”

Als de zaal al bijna leeg is, komt één van de kinderen nog snel terug voor een selfie met de burgemeester. En of zo’n ambtsketen zwaar is? Dat mag ze zelf uitproberen.

Nieuws

Meest gelezen