Heiligverklaring Titus Brandsma waarschijnlijk niet in 2021

Titus Brandsma. FOTO ANP

Het heiligverklaringsproces van de al zalig verklaarde Friese pater Titus Brandsma is in een vergevorderd stadium. Toch lijkt het erop dat zijn heiligverklaring dit jaar nog niet plaatsvindt.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Dat zei de Ierse pater Míceál O’Neill, prior-generaal van de karmelorde dinsdagavond tegen de parochianen van de Zalige Titus Brandsmaparochie in de Franciscusbasiliek in Bolsward.

Hij gaf via een liveverbinding vanuit Rome een lezing over Titus Brandsma, naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van Brandsma op 27 juli. O’Neill zei dat Brandsma tegelijk met zes of zeven anderen wordt gecanoniseerd. ,,Degenen die in oktober van dit jaar heilig worden verklaard, zijn al benoemd. Daarom denken we dat het nieuws over Titus volgend jaar zal komen. God willing , vindt de canonisatie nog in 2022 plaats.”

Op 25 mei heeft de commissie van theologen van de congregatie voor de zalig- en heiligverklaringen de onverklaarbare genezing van de Amerikaanse pater Michael Driscoll erkend als een wonder op voorspraak van Titus Brandsma. Driscoll zegt dat hij door te bidden tot Brandsma, genezen is van uitgezaaide huidkanker.

De erkenning van de commissie was, na de verklaring van artsen dat de genezing medisch niet verklaarbaar is, een belangrijke stap in het proces tot heiligverklaring. Volgens pater O’Neill heeft de commissie gezegd dat Brandsma zo snel mogelijk heilig verklaard moet worden. Nu volgt het oordeel van de kardinalen en bisschoppen van de congregatie en ten slotte het definitieve oordeel van paus Franciscus.

Nieuws

Meest gelezen