Habtamu de Hoop: 'Het momentum is nu'

Habtamu de Hoop: 'Het momentum is nu'. Foto: Simon Bleeker.

Drie jaar geleden werd hij geïnstalleerd als jongste raadslid in de gemeente Súdwest-Fryslân, nu staat Habtamu de Hoop (22) op plek tien van de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het gaat, kortom, snel met de politieke carrière van de Eastereinder. ,,Het momentum is nu.”
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

,,Jongeren willen graag betrokken worden, maar als je denkt dat je het kunt, moet je ook de ballen hebben om de stap te zetten en het te doen. Het momentum is nu”, klinkt het stellig. Het is één van de redenen dat De Hoop zich in juni meldt bij het gewest-Fryslân van de PvdA om zijn kandidatuur bekend te maken.

Coalitie Y

Hij werpt hij zich het afgelopen jaar meer dan eens op om de stem van jongeren te laten horen. Zo is hij samen met generatiegenoten onderdeel van Coalitie Y , een groep jongeren die in mei reageert op een oproep van premier Mark Rutte om een revolutie te beginnen. ‘Ik hoop vooral dat jongeren niet alleen ideeën hebben, maar die meteen ook omzetten in actie’, is de boodschap van de premier destijds. Ook op gemeentelijk niveau roert De Hoop zich: er komt een tweede editie van de kinderconferentie en samen met burgemeester Jannewietske de Vries zet hij in op het verhogen van jongerenparticipatie.

Dat is hard nodig, vindt De Hoop, al brengt hij een nuance aan: ,,Het komt soms over alsof het een verhaal van jong tegen oud is, maar voor mij is het meer links tegen rechts. Ik denk dat het linkse verhaal voor jongeren, maar ook voor ouderen, belangrijk is. Ik vertel vaak het verhaal van de jongeren, maar dat van de ouderen gaat me evengoed aan.”

Een andere reden voor zijn kandidaatstelling? ,,Ik vind het belangrijk dat er meer Friese Kamerleden zijn.”

Voorgedragen

Zijn boodschap slaat aan en De Hoop wordt door het Friese gewest samen met vier provinciegenoten voorgedragen. Hij doet vervolgens digitaal zijn verhaal ten overstaan van een twaalfkoppige kandidaatstellingscommissie. Dat gaat in verschillende rondes. Het begint met een voorstelronde, gevolgd door een casus. ,,Ik moest laten zien hoe ik een bepaalde zaak als Kamerlid zou behandelen. Het derde gesprek leek een soort verhoor. Twaalf mensen vuren allerlei vragen op je af, maar dat ging ook goed. Dan is het wachten tot de lijst komt.”

Die kandidatenlijst wordt eind november bekendgemaakt. ,,Op dinsdag kreeg ik een telefoontje van de voorzitter van de commissie dat ik op plek tien stond. Donderdag kwam de lijst naar buiten.”

Vanaf dat moment staat de telefoon van De Hoop roodgloeiend. Lachend: ,,Die heeft een week niet stilgestaan. Het is altijd leuk om van je vrienden berichten te krijgen, maar ook van de mensen uit de politiek waar je straks mee moet werken.” Zo hangt onder meer Lutz Jacobi aan de lijn en belt fractievoorzitter Lodewijk Asscher -met wie hij begin november het verkiezingsprogramma presenteerde - op. ,,Dat voelt vertrouwd en geeft het idee dat ze blij zijn dat je op de lijst staat.”

,,Het is snel gegaan”, concludeert De Hoop zelf ook. ,,Toen ik in 2018 raadslid wilde worden zei ook iedereen: zou je dit nou wel doen? Je bent veel te jong. Maar dat ging uiteindelijk ook heel goed.”

‘Klein verschil maken’

,,Ik merk dat ik in de gemeenteraad af en toe een klein verschil kan maken. Iets wat voor anderen van groot belang is. Op het gebied van woningbouw bijvoorbeeld, is er een motie doorgekomen dat er meer sociale huurwoningen in de kernen komen. Als jongeren in de dorpen kunnen blijven wonen, versterkt dat de leefbaarheid. Het zorgt er voor dat de voetbalvereniging blijft bestaan en dat de school open kan blijven”, noemt hij als voorbeeld.

Het sterkt hem in de gedachte om een gooi naar het Haagse pluche te doen, ook aangewakkerd door maatschappelijke ontwikkelingen. ,,Ik kijk om me heen en ik vind dat er echt wat gebeurt. Dat jongeren zich laten horen. Kijk naar de klimaatprotesten en de Black Lives Matters-beweging. Maar ook op het gebied van woningbouw en milieu. Er worden nu besluiten genomen voor de komende 10 jaar die onze generatie raken.”

‘Bewuste keuze’

Het doet hem beseffen dat hij op de juiste koers is. Sterker nog: hij zegt zijn ook niet bepaald alledaagse baan als presentator van Het Klokhuis op, slaat andere aanbiedingen voor tv-programma’s af en gaat de schoolbanken in voor een studie Bestuurskunde. ,,Dat was echt met het idee: ik wil de politiek in. Een heel bewuste keuze.”

Dat komt nu in een stroomversnelling. ,,Mijn moeder had liever gezien dat ik eerst mijn studie zou afmaken”, vertelt hij lachend. ,,Maar ik heb echt het gevoel dat dit een goed moment is om in te stappen. De PvdA heeft altijd een Fries Kamerlid gehad, behalve deze periode. Ik denk dat ik die persoon kan zijn. Ik heb de sprong gewaagd en dat is beloond met een tiende plek.”

‘Geluk gehad’

De Hoop vertelt zijn verhaal met een mix van dankbaarheid, zelfverzekerdheid, maar ook bescheidenheid. Daar is een reden voor, blijkt als hij over zijn afkomst vertelt. Als baby wordt hij te vondeling gelegd in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Emke en Tineke de Hoop halen hem naar Friesland, waar hij opgroeit op een boerderij bij Wommels. Ook zijn jongere broertje wordt geadopteerd. ,,We zijn met het gezin vorig jaar voor het eerst terug geweest naar Ethiopië. Naar het weeshuis en naar de plek waar ik te vondeling ben gelegd. Toen dacht ik: wat heb ik een geluk gehad.”

Nu beproeft hij zijn geluk, als alles volgens plan verloopt, in Den Haag. Enig voorbehoud: bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen leed de PvdA een historische nederlaag en ging het van 38 naar 9 zetels. De Hoop staat dus op plek 10, maar de peilingen lijken vooralsnog gunstig.

Campagne

Het campagnevoeren is inmiddels begonnen. Zo bracht hij op oudejaarsdag nog oliebollen bij sociaal pension Zienn in Sneek, verder moet veel online. ,,Je kunt de straat bijna niet op.” ‘Niet lullen, maar brievenbussen vullen’ is het motto dat gehanteerd wordt. ,,Ik ben de hoogste Fries op de lijst. Dan wordt er ook wat van mij verwacht en dat mag ook.”

,,Ik vind de campagne spannender dan werk dat ik straks moet doen. Als je op 10 staat is dat niet zomaar wat. Dus moet je een goed resultaat neerzetten met de stemmen die je binnenhaalt. Dat is de opdracht. Ik zou het heel mooi vinden als we twee Friese Kamerleden krijgen”, doet hij een voorzichtige voorspelling. ,,Christa Oosterbaan staat op plek 20. Dat zou mooi zijn.”

Hij is opvallend nuchter over de rol die hij straks mogelijk vervult op het hoogste politieke podium. ,,Iedereen die Kamerlid wordt moet wennen. Dat zal voor mij ook zo zijn, maar ik durf de uitdaging wel aan. Daar ben ik niet bang voor.” Over de precieze invulling van zijn rol is het nog te vroeg om over te spreken, meldt hij.

‘Echte volksvertegenwoordiger’

,,Ik ben een echte volksvertegenwoordiger”, zo omschrijft het aspirant-Kamerlid. zichzelf. ,,We hebben 89 kernen in Súdwest-Fryslân en ik heb de helft van alle dorpsbelangen wel bezocht. Verder ben ik een normale jongen. Ik spreek de taal van de mensen. Die combinatie -ook het verhaal van mijn afkomst- is denk ik wat mensen aanspreekt. Ze weten dat ze echt wat aan mij hebben.”

Die drang om mensen te helpen, kan ook een valkuil zijn, zo zegt hij zelf: ,,Ik ben een ongeduldig type. Wil het liefst zo snel mogelijk dingen voor elkaar krijgen, maar dat werkt niet altijd zo.”

De Hoop dicht zichzelf een gezonde dosis eigenwijsheid toen. ,,Ik ben iemand die binnenskamers zegt wat hij vindt en ik zal altijd proberen fractie overtuigen van mijn standpunt. Als het iets is waar ik principieel niet achter sta, laat ik dat wel merken.”

Hij besluit: ,,Ik heb altijd het idee: je moet je werk serieus nemen, maar je moet jezelf niet te serieus nemen. Ik doe mijn best. Soms doe ik iets goed, soms doe ik iets verkeerd, maar blijkbaar doe ik het goed genoeg dat ik zo hoog mag staan.”

Nieuws

menu