Habtamu de Hoop (22) namens PvdA met stip de Tweede Kamer in

Habtamu de Hoop. Foto: Niels de Vries

Habtamu de Hoop (22) uit Easterein mag namens de PvdA als hoogst genoteerde Fries de Tweede Kamer in. Het partijbestuur heeft hem op een voorlopig tiende plek gezet op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart.

De Hoop is raadslid van Súdwest-Fryslân en werd landelijk bekend als presentator van Het Klokhuis.

Dinsdagavond zijn alle kandidaten gebeld. Tot tien uur vanmorgen konden zij zich afmelden, maar dat heeft De Hoop niet gedaan, meldt hij desgevraagd. Donderdag komt het partijbestuur met de voorlopige kandidatenlijst naar buiten.

Het Friese gewest schoof De Hoop en Christa Oosterbaan van Terschelling naar voren als Friese vertegenwoordigers in Den Haag. Oosterbaan staat voorlopig op plek twintig. Zij is fractieleider op Terschelling en stond in 2017 ook al op de lijst voor de Tweede Kamer.

Oosterbaan was destijds met een - ook - twintigste plek de hoogst genoteerde Fries. De PvdA boekte tijdens deze verkiezingen een historisch dieptepunt en haalde negen zetels.

De PvdA staat volgens de laatste Peilingwijzer op twaalf tot zestien zetels. Oosterbaan: ,,Ik sta op dezelfde plek als vier jaar geleden. Natuurlijk had ik gehoopt op een hogere plek. Ik ben benieuwd naar de rest van de lijst’’.

Habtamu de Hoop geldt binnen zijn partij als een grote belofte. Bij de presentatie van het PvdA-verkiezingsprogramma afgelopen maand in Heerenveen was hij al aangetrokken als presentator en sidekick van Lodewijk Asscher.

Eerder manifesteerde hij zich in Coalitie Y, een groep millennials die bij het kabinet pleitte voor een steviger stem van de jongeren bij het coronabeleid. De Hoop mocht in die hoedanigheid in juni op de thee in het Catshuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Politiek